Tips
shutterstock_192109703_web-1425309047.jpg
5 mrt. 2017

Zaaien in maart

De temperaturen stijgen langzaam, de vorst is bijna voorbij… dat betekent dat het moestuinseizoen weer volledig van start is gegaan!

In de maand maart kun je al beginnen met het voorzaaien van diverse groenten in handige kweekbakjes in huis. Zo help je je moestuinplantjes alvast een beetje, zodat ze straks extra goed kunnen groeien. Over een paar weken kun je je stekjes in de volle grond plaatsen, zodat ze in je moestuin goed verder kunnen groeien.

Ook is er een aantal gewassen dat nu al in de volle grond in de moestuin mag kweken. Benieuwd welke groenten en fruit jij nu al kunt zaaien en hoe je dat het beste aan kunt pakken? Je leest het in deze blog!

Zaaien onder glas

Aardbeien zaaien

Vanaf februari tot eind maart kun je aardbeien onder glas zaaien. Maak gebruik van een grondmengsel van zand en potgrond om in te zaaien. Strooi een klein laagje grond in je zaaibakje en maak deze lichtvochtig. Zaai de aardbeienzaadjes met een ruimte van ongeveer 5 centimeter uit elkaar en dek deze af met een heel dun laagje zand, die je opnieuw bevochtigt.

Na 2 weken komen de eerste plantjes al boven de grond! Na 4 tot 6 weken zijn de plantjes groot genoeg om uit te planten in de moestuin of in een plantenbak op je balkon of terras.

Andijvie zaaien

Andijvie mag in het vroege voorjaar binnen gezaaid worden, het liefst onder koud glas. De zaden zullen wat langer doen over het kiemen en groeien, maar zullen uiteindelijk wel voller groeien. Gebruik een bakje dat hoog genoeg is en zorg voor voldoende ontwateringsgaatjes in de bodem. Zaai niet teveel zaden in het bakje, zo is er meer ruimte voor de worteltjes en kun je de zaailingen straks makkelijker in de moestuin planten.

Aubergine zaaien

Zaai aubergines in potjes bij een temperatuur van minimaal 22 graden. Zorg voor een constante warmte, bijvoorbeeld door de zaaisels overdag in de vensterbank te zetten en ‘s avonds in de buurt van de verwarming. Hoe warmer je aait, hoe sneller de zaadjes zullen kiemen. Bij kamertemperatuur duurt de kieming gemiddeld zo’n drie weken.

Na de kieming mogen de plantjes vrij snel worden overgeplant naar en potje potgrond gemengd met grof zand. Zaaien in pure vermiculiet is ook een goede optie.

Radijs zaaien

Radijs kun je zaaien van maart tot augustus. In februari kun je al beginnen onder glas, en aan het einde van de maand maart mogen ze in de volle grond geplant worden. Het leuke van radijsjes, is dat ze snel groeien en je ze na een paar weken al kunst oogsten.

Paprika/peper zaaien

Pepers en paprika’s groeien het beste in een grond met voldoende humus. De plantjes hebben veel warmte en licht nodig om te groeien, dus zorg altijd voor een plek op de vensterbank en het liefst in de buurt van de verwarming. In april of mei kunnen je plantjes naar de moestuin verplaatst worden.

Andere groenten die je nu al onder glas kunt zaaien zijn onder andere:

  • Komkommer
  • Prei
  • Bloemkool
  • Kropsla
  • Tomaat

Zaaien in volle grond

Tuinbonen zaaien

Tuinbonen kunnen in januari en februari al onder glas gezaaid worden en vanaf maart mogen ze meteen de volle grond in! De tuinboon is een plant die rechtopstaand groeit, zorg daarom voor minstens 60 cm afstand tussen de rijen. Maak in de grond een gaatje van ongeveer 5cm diep en zaai hier een aantal bonen in.

Doperwten

Doperwten ontwikkelen zich tot hele bijzondere, sierlijke planten. Maak in de volle grond een gaatje van ongeveer 5cm diep en stop 1 of 2 zaden in een gaatje. Zorg voor minimaal 30 cm tussen de rijen, bij doperwtsoorten die hoger groeien, is de afstand tussen de rijen ook groter (tot 1 meter).

  • Spinazie
  • Winteruien
  • Wortelen
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin