Tips
shutterstock-1179908287
23 aug. 2019

Breng verlepte tuinplanten tot leven!

Je hebt genoten van een heerlijke vakantie. Wanneer je thuiskomt zie je tot je schrik dat je tuinplanten verlept zijn. Wat zonde! Wij delen 5 tips om ze weer tot leven te brengen.

Check of je tuinplant nog te redden is

Allereerst is het wel zo handig om te controleren of jouw tuinplanten dood zijn en je ze dus weg kunt gooien, of dat ze toch nog te redden zijn. Door een aantal simpele handelingen kom je hier snel genoeg achter.

  • Dode of levende tak?: krab met je nagel of snijd met een mesje over één van de takken van de plant, het liefst zo dicht bij de kluit. Is de tak bruin van binnen? Dan is je plant niet meer te redden. Groen is een teken van leven!
  • Groen: zitten er nog iets van groene bladeren of knopjes aan jouw tuinplant? Dan is deze zeker nog te redden.
  • Wortels: zit er geen beweging in wanneer je zachtjes aan de takken van jouw tuinplant trekt? Dit is een goed teken. Bij afbrokkelende wortels is jouw tuinplant eigenlijk niet meer te redden.

Eerste hulp voor tuinplanten

1. Water geven

Heeft jouw tuinplant bijna geen bladeren meer over? Dan heeft deze tijdens jouw vakantie waarschijnlijk niet genoeg water gekregen. Wanneer een plant te weinig water krijgt, kan de plant zichzelf niet goed onderhouden. Het beste wat je kunt doen is logischerwijs, extra water bijgeven. Je kunt beter één keer per week veel water geven, dan meerdere keren per week een klein beetje.

2. Nieuwe tuingrond

Naast dat het een probleem kan zijn dat jouw plant te weinig water heeft gekregen, is te veel water ook funest. Je kunt aan jouw tuinplant zien dat deze te veel water heeft gekregen, wanneer de bladeren geel kleuren, verwelken of bruine vlekken hebben. Ook kun je het controleren aan de hand van de geur van de potgrond. Gezonde potgrond ruikt neutraal, waar te natte potgrond stinkt. Om de tuinplant nu weer tot leven te wekken, kun je proberen de plant voorzichtig uit te graven en in nieuwe grond te planten.

3. Snoeien

Knip de bladeren en takjes weg die niet meer te redden zijn. Zo kan alle energie van jouw tuinplant gaan naar enkel de groene delen van de plant. Je zult merken dat dit enorm zal helpen in het herstelproces van jouw plant.

4. Zonlicht

Zijn de bladeren van jouw tuinplanten verbrand? Dan hebben jouw tuinplanten op het verkeerde moment van de dag water gekregen. Het weer in Nederland kan natuurlijk erg onvoorspelbaar zijn, waarbij zonnige uren worden afgewisseld met buien. Je kunt je tuinplanten dan nieuw leven inblazen door tijdelijk een schaduwplaats te creëren.

5. Voeding

Geef plantenvoeding om jouw tuinplanten nieuwe energie te geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Bio Tuinmest.

De juiste tuingrond is de basis, maar met voeding kun je ervoor zorgen dat je tuinplanten weer groeien en beter bestand zijn tegen plagen en ziektes. Let wel op dat een goede potgrond vaak ook voeding bevat, zoals Pokon Bio Potgrond. Geef pas voeding bij wanneer de voeding uit de potgrond op is.

Hoe breng jij op het oog verlepte tuinplanten weer tot leven?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border