Tips
planten veilig verhuizen.jpg
9 nov. 2023

Verhuis jouw kamerplanten veilig mee

Het moment is daar: je gaat verhuizen. Tussen het inpakken van al je bezittingen en het organiseren van de verhuiswagens is er één groep met bezittingen die vaak over het hoofd wordt gezien: je geliefde kamerplanten. Jouw groene metgezellen hebben zorg en aandacht nodig om veilig en gezond de verhuizing te overleven. In dit artikel geven wij je waardevolle tips om jouw kamerplanten veilig mee te verhuizen.

1. Begin op tijd

2. Pak je planten zorgvuldig in

3. Bescherm de bladeren

4. Label je planten

5. Houd de temperatuur in de gaten

6. Controleer op ziekten en plagen

7. Zorg voor goede luchtcirculatie

1. Begin op tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt dubbel bij het verhuizen van kamerplanten. Begin enkele weken van tevoren met het voorbereiden van je planten voor de grote dag. Zorg dat je alle benodigdheden op tijd in huis hebt:

  • Kratten of verhuisdozen;
  • Noppenfolie;
  • Lint of touw;
  • Labels of markers.

2. Pak je planten zorgvuldig in

Door je kamerplanten goed in te pakken, zorg je ervoor dat de pot onbeschadigd in je nieuwe stekje aankomt. Met noppenfolie is je plantenpot beschermd tegen hobbels en bobbels onderweg. Gebruik verstevigde (kartonnen) dozen, kratten of speciale plantverhuisdozen. Plaats je planten stevig in de dozen of kratten en vul de lege ruimte op met kranten, een deken of noppenfolie om te zorgen dat de potten niet gaan schuiven. Zorg er ook voor dat de planten niet kunnen verschuiven of omvallen.

3. Bescherm de bladeren

De bladeren van je planten zijn gevoelig voor schade. Bind uitstaande takken voorzichtig samen. Bedek de bladeren met een dunne doek of noppenfolie om te voorkomen dat ze tijdens het transport beschadigd raken. Dit helpt jouw groene vrienden ook om vocht vast te houden.

4. Label je planten

Schrijf de namen van je planten op de dozen, zodat je weet welke plant zich in welke doos bevindt. Dit helpt je bij het uitpakken. Zet hier ook op of jouw groene vriend van een zon- of juist schaduwrijk plekje houdt. Zo zet je hem na de verhuizing snel op zijn favoriete standplaats.

5. Houd de temperatuur in de gaten

Kamerplanten zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Als je verhuist tijdens de zomer of winter, zorg dan dat ze niet te lang in een hete of koude auto staan en laat de airconditioning uit om onnodige tocht te voorkomen. Zodra ze in hun nieuwe woning zijn aangekomen, pak je ze direct uit. Planten hebben even de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe locatie. Probeer je groene vrienden daarom niet te veel te verschuiven en voorkom tocht. Houd bij het plaatsen rekening met de wensen van je planten. 

6. Controleer op ziekten en plagen

Controleer voordat je vertrekt of je plant last heeft van ziekten of plagen. Zie je beestjes, schimmel of heeft je plant verkleurd blad? Met de Pokon Probleemherkenner ontdek je snel waar jouw groene vriend last van heeft. Heeft je plant last van een plaag? Behandel hem dan direct of houd hem in quarantaine (weg van je andere planten) tijdens de verhuizing. 

7. Zorg voor goede luchtcirculatie

Tijdens het transport is luchtcirculatie belangrijk. Laat wat ruimte in de verhuisdoos voor luchtcirculatie, maar voorkom dat je plantenpotten verschuiven tijdens de reis.

Het verhuizen van kamerplanten kan een uitdaging zijn, maar met de juiste zorg en aandacht komen je groene vrienden veilig aan in hun nieuwe woning. Dus, wanneer het tijd is om je spullen in te pakken, vergeet dan niet om je planten goed in te pakken en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Veel succes met je verhuizing!


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten