Tips
01-02-19

Tropische kamerplant: Strelitzia

Heb jij de Strelitzia al in huis? Deze kamerplant, afkomstig uit Zuid-Afrika, is een echte eyecatcher in huis! Deze plant heeft meerdere namen en wordt ook wel de paradijsvogelbloem, paradijsvogelplant, vogelkopbloem of bird of paradise genoemd. Deze tropische namen heeft deze kamerplant te danken aan haar prachtige bloemen. De bloemen zijn fel gekleurd, net als een paradijsvogel, hebben een horizontale bloeiwijze en ontspringen uit een schutblad.

Wist je dat de Strelitzia in de natuur wel 10m(!) hoog kan worden?

Soorten Strelitzia

Er zijn veel verschillende soorten Strelitzia. De twee bekendste soorten zijn de: Reginae en Nicolai. De Reginae is een groene plant met spitsig blad en oranje en blauwe bloemen. Deze planten bloeien pas als ze 4 á 5 jaar oud zijn, maar hebben daarvoor al een sierwaarde door de blauw/groene bladeren. De Nicolai komt pas vanaf 3 meter hoogte tot bloei en produceert dan grote, witte bloemen. Beide een bijzondere toevoeging aan jouw urban jungle! (Of natuurlijk gewoon in jouw huiskamer ;))

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Verzorging Strelitzia

In de winter haal je de Strelitzia naar binnen en zorg je ervoor dat je deze op een plek in huis zet waar de temperatuur in ieder geval niet onder de 10 ℃ komt. Gebruik Pokon Kamerplant Potgrond om de Strelitzia in een pot te zetten. Het liefst zet je de Strelitzia op een lichte plek in huis en houd je deze bijzondere kamerplant vrij droog in de wintermaanden. Geef de plant niet minder vaak water, maar verminder de hoeveelheid. Laat de Strelitzia in deze periode af en toe ook indrogen, om schimmels te voorkomen.


In de zomer heeft de Strelitzia juist redelijk wat water nodig, gezien de plant door zijn enorme bladeren grote verdamping kent. Ook houdt dit paradijselijke vogeltje er dan van om in de volle zon te staan, dit kan ook buiten zijn.

  • Water: afhankelijk van seizoen, standplaats en grootte;
  • Besproeien: niet noodzakelijk, wel aan te raden (om bruine bladeren te voorkomen);
  • Voeding: in de maanden mei-september 1x per 2 weken, wij raden aan om hiervoor de Pokon Anthurium Voeding te gebruiken;
  • Snoeien: oude bloemen en blad verwijderen;
  • Verpotten: alleen nodig wanneer de plant de pot uit groeit.

Waar we vorige week nog een artikel schreven over niet giftige planten voor katten, moet je met de Strelitzia wel oppassen, want deze paradijsvogel is licht giftig voor huisdieren en kinderen.

Tip!

Je kunt de bloemen van de Strelitzia ook als snijbloem gebruiken in een vaas of verwerken in een bloemstuk.

Wat vind jij van deze paradijsvogelbloem?


Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (2)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Anja Roos | 08-02-19

mijnpokon_wit_groen
leuke site en goede tips en het is leuk om een moestuin te maken en er van te kunnen eten, altijd tips hier wat je nog niet weet :-) heel leuk om hier te kijken en ook de planten op te zoeken.

Pokon | 15-02-19

mijnpokon_wit_groen
@Anja Roos: hartelijk dank voor het compliment!
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.