Tips
tomaten
10 jul. 2017

Hoe pluk en bewaar je tomaten?

Even afhankelijk van wanneer je tomaten hebt gezaaid, kun je deze maand de eerste tomaten plukken. Dat is één groot feest, want de tomaten zijn fel van kleur en hangen als versiering tussen het groene blad. We vertellen je graag hoe je het beste de tomaten oogsten kunt en hoe je tomaten het beste kunt bewaren.

Tomaten plukken

Eigenlijk heb je geen gereedschap nodig voor het tomaten plukken en is het een eenvoudig kunstje. Maar toch is het slim om even te bekijken hoe je op de juiste manier de tomaat van de plant afhaalt. Let hierbij op het volgende:

  • Zijn jouw tomaten egaal van kleur? En kun je ze licht indrukken met je vinger? Dan kun je ze nu oogsten!
  • Duw bij de kroon met je duim de tomaat van de steel af. Dit gaat het makkelijkste bij wat kleinere tomaten.
  • Bij de grotere tomaten vind je het misschien makkelijker om een schaartje te gebruiken. Je knipt dan net boven het kroontje.

Hoe bewaar je tomaten?

Nu je een hele schaal met tomaten hebt geoogst, kun je er maar beter snel van genieten want je kunt ze niet lang bewaren. Bewaar de tomaten buiten de koelkast en eet ze binnen een dag of 3 op. Als je een boel tomatenplanten hebt laten groeien, heb je ook veel oogst tegelijkertijd. Krijg je ze niet allemaal zelf op? Dan kun je er vast iemand anders blij mee maken. En vind je het aantal echt te veel, dan weet je dat je volgend jaar iets minder tomatenzaadjes in de grond moet stoppen! Er zijn overigens wel een aantal tomatenrassen die je langer kunt bewaren, zoals Granny Smit, Khutoskoy Zasolochnyi en Mount Vesuvius.

Lees meer over het zaaien en kweken van tomaten.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin