Tips
kersenboom-pixabay-1440667209.jpg
31 aug. 2015

Steenvruchten snoeien

Als je lang wilt genieten van je fruitbomen en een mooie oogst wilt, dan is het verstandig om de boom regelmatig te snoeien. Maar hoe snoei je die op de juiste manier? Er zijn namelijk twee soorten vruchtbomen, pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze twee soorten hebben allebei een andere aanpak als het om snoeien gaat. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je steenvruchtbomen het beste kunt snoeien.

Wat zijn steenvruchten?

Steenvruchten zijn vruchtsoorten met een harde kern of pit. De bekendste hiervan zijn:

  • Pruimen
  • Kersen
  • Perziken
  • Abrikozen

Ook avocado's, olijven en mango’s mogen ook tot de steenvruchten worden geteld.

Waarom moet ik mijn fruitbomen snoeien?

Wil je dat jouw boom zo lang mogelijk blijft leven en veel vrucht zal dragen? Dan moet je deze wel snoeien. Waarom? Door het snoeien blijft de boom open en neemt de boom meer licht op. Dit zorgt ervoor dat er meer vruchten aan groeien. Snoei je boom dus goed en op het juiste moment.

Wanneer moet ik steenvruchten snoeien?

Om het nog ‘lastiger te maken, kun je niet elke soort boom op hetzelfde moment snoeien. Over het algemeen moeten de bomen vlak na de bloei tot uiterlijk eind september gesnoeid worden. Belangrijk om te onthouden is dat de bomen het niet fijn vinden om in de winter gesnoeid te worden. Dit zorgt voor stress bij de boom. Wonden van takken helen in de winter niet goed, waardoor de boom eerder ziektes oploopt. En dat wil je niet! Voor het gemak hebben we hieronder een onderscheid gemaakt tussen het snoeien van pruimen-, kersen-, perziken- en abrikozenbomen.

1. Kersenboom snoeien

De kersenboom kun je het beste direct na de oogst in augustus of voor half september snoeien. Het is ook een optie om de kersenboom vlak voor de bloei te snoeien, zodat hij daarna extra hard kan groeien.

2. Perzikenboom en abrikozenboom snoeien

Zowel de perzikboom als de abrikozenboom wensen direct na de oogst en voor half september gesnoeid te worden. Abrikozen dragen de meeste vruchten op twee en driejarige zijscheuten. Zijn de takken ouder dan 4 jaar? Dan kun je die ook snoeien.

Tip: Vind je het lastig om te zien welke tak gesnoeid kan worden? Takken kunnen eenvoudig gemerkt worden. Zo hoef je er nooit bij na te denken.

3. Pruimenboom snoeien

De pruimenboom is een uitzondering. Eigenlijk moet je deze boom zo min mogelijk snoeien, alleen als het qua onderhoud echt nodig is. Als je de boom gaat snoeien, moet je dat wel voor half september gedaan hebben.

Tips voor steenvruchten snoeien

Voordat je aan de slag gaat met het snoeien van de bomen is het handig om onderstaande tips nog even door te lezen:

  • Kies een droge dag om te gaan snoeien
  • Zorg voor scherp en schoon gereedschap
  • Snoei dode takken, kruisende takken of afgedragen vruchthout
  • Snoei niet al te sterk terug. Het is beter om takken te bouwen.

Welke steenvruchtboom heb jij in de tuin staan?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin