Tips
shutterstock_1642314202.jpg
10 okt. 2023

Fluffy en zacht: Alles over het snoeien van pampasgras

Het snoeien van bepaalde planten en grassoorten is soms nog een beste uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan pampasgras. Om deze prachtige grassoort er op zijn best uit te laten zien, is het essentieel om de juiste onderhouds- en snoeitechnieken toe te passen. Wij bieden jou eerste hulp bij deze tuinklus, zodat het een blijvend pronkstuk in je tuin wordt.

  1. Wat is pampasgras?
  2. Wanneer is het tijd om pampasgras te snoeien?
  3. Hoe snoei je pampasgras?
  4. Ga aan de slag
  5. Left-over pluimen hergebruiken

Wat is pampasgras?

Pampasgras is een opvallende plant. De grote, pluizige pluimen die overal bovenuit steken, trekken de aandacht. Deze pluimen variëren van kleur, van stralend wit en zacht roze tot warm bruin. Het gras gedijt goed in zonnige, goed doorlatende bodems en wordt vaak gekozen vanwege zijn decoratieve karakter, waardoor het een mooie aanvulling is voor jouw tuin of als decoratie in een prachtige vaas in jouw huis. 

Wanneer is het tijd om pampasgras te snoeien?

Wanneer je lang wilt genieten van deze prachtige pluimen, is het belangrijk dit siergras te snoeien. Op deze manier geniet je ieder jaar opnieuw van de vrolijke, fluffy pluimen van je pampasgras. Maar wanneer is het juiste moment om je snoeischaar erbij te pakken? Dat is een goede vraag! Het beste tijdstip om pampasgras te snoeien is in het vroege voorjaar, het liefste voordat de nieuwe groei begint. Hierbij let je op de oude pluimen van vorig jaar, die er dan meestal droog en een beetje zielig uitzien. Deze kun je het beste zo dicht mogelijk bij de basis afsnijden.

Het is slim om beschermende kleding en handschoenen te dragen tijdens het snoeien, omdat de bladeren van pampasgras wat scherp kunnen zijn. Door in het vroege voorjaar te snoeien, geef je je pampasgras de kans om gedurende het groeiseizoen weer die prachtige, weelderige pluimen te ontwikkelen waar we zo van houden. Oh, en laten we niet vergeten om na het snoeien wat Pokon Bio Tuinmest toe te voegen om de groei te stimuleren. Zo houd je je pampasgras gezond, kleurrijk en fluffy.  

Hoe snoei je pampasgras?

Pampasgras, dat wintergroen is, heeft een andere aanpak nodig als het om snoeien gaat, in vergelijking met andere groenblijvende siergrassen. Na de winter ziet pampasgras er meestal niet op zijn best uit. Het blad kan geel of bruin worden, afhankelijk van hoe streng de winter is geweest. Knip het pampagras tot 25 centimeter boven de grond af. Ja, dat kan best een klusje zijn als je een weelderige bos hebt, maar het is echt het beste voor je groene vriend. Op deze manier voorkom je uitdroging en slappe stengels en moedig je de groei van nieuwe stelen aan. Het is een kleine inspanning met grote voordelen voor je plant!

Ga aan de slag 

Ben jij klaar voor het knip avontuur van jouw pampasgras? Voordat we in de snoei-modus gaan, laten we je enkele onmisbare stappen zien om ervoor te zorgen dat deze tuinklus soepel verloopt:

  1. Trek stevige handschoenen aan om je handen te beschermen tegen die scherpe bladeren.
  2. Zorg voor een schone en scherpe snoeischaar.
  3. Houd met één hand het gras opzij en knip de bladeren af.
  4. Als het knippen lastig gaat, kun je het proberen met een (hand)heggenschaar.
  5. Als je eenmaal een mooi kortgewiekte bol hebt, kam er dan met een hark doorheen om de afgestorven bladeren en stengels eruit te halen. Je kunt ook met de hand plukken, dat werkt vaak net zo goed.

Left-over pluimen hergebruiken

De pluimen van pampasgras zijn echt prachtig en je kunt ze geweldig in huis gebruiken, bijvoorbeeld in een vaas of als onderdeel van een droogbloemen boeket. Een slimme tip is om deze pluimen af te knippen in de nazomer, net nadat je er de hele zomer van hebt kunnen genieten en ze nog steeds mooi zijn om naar te kijken.

Zelf drogen is super eenvoudig: hang ze gewoon ondersteboven op in een droge ruimte. Maar voordat je dat doet, geef ze even een voorzichtige schud beurt buiten. Hierdoor vallen alle losse deeltjes eruit en vind je de meerderheid daarvan niet meer terug in huis. Na een paar weken drogen, wanneer de stengels stevig zijn geworden, kun je ze in een vaas zetten en ze als gezellige decoratie gebruiken. Het is een leuke en duurzame manier om het beste uit je pampasgras te halen! Op deze manier heb je er dubbel zoveel plezier van. Oh extra tip: door ze in te sprayen met haarlak blijven ze extra lang mooi!


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border