Tips
slakken-header
1 mrt. 2023

10 tips: slakken bestrijden en voorkomen

Heb je last van slakken in je tuin, potplanten of in moestuin? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen, want voordat je het weet zijn jouw mooie planten of gewassen kaal gegeten door slakken.

We delen graag 10 handige tips met je die slakken weghouden uit je (moes)tuin.

Waar komen slakken vandaan?

Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Als het regent komen slakken spontaan tevoorschijn en zie je ze werkelijk overal: op je terrastegels, in je border en tussen je moestuinplanten. Vooral als het ‘s avonds donker wordt, verschijnen huisjesslakken en naaktslakken in je (moes)tuin. Ze knabbelen vervolgens gerust de hele nacht door aan jouw planten.

Doordat de winters zacht zijn geweest, hebben veel slakkeneitjes overleefd die vervolgens massaal uitkomen. Daardoor is de kans groot dat je dit jaar veel meer slakken in je tuin spot dan voorgaande jaren.

Gelukkig zijn er heel veel handige trucjes die je kunt toepassen om slakken te voorkomen.

1. Schoffel de grond regelmatig

Door regelmatig de bovenste laag van je border of moestuingrond los te schoffelen, droogt de bovenste laag uit. Dat heeft geen gevolgen voor de groei van je moestuinplantjes, maar zorgt er wel voor dat slakken het liefst wegblijven. Op zo’n droge grond kunnen slakken zich namelijk heel moeilijk verplaatsen.

2. Span koperen draadjes of leg muntjes in de moestuin

Het is misschien een gek gezicht: een tuin bestrooid met geldmunten, maar het helpt heel goed tegen slakken! Wanneer het slijm dat slakken afscheiden in aanraking komt met koperen materialen, krijgen slakken kleine elektrische schokjes. Ze blijven dus ver bij koper uit de buurt!

3. Strooi ruw materiaal op de grond

Als er iets is waar slakken niet van houden, dan zijn het ruwe of droge ondergronden. Het is daarom slim om droog, stekelig of ruw materiaal over de grond te strooien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cacaodoppen (ziet er nog leuk uit ook!)
  • Eierschalen;
  • Sparrennaalden;
  • Houtsnippers of boomschors;
  • Koffiegruis;
  • Zaagsel.

4. Plant deze planten in de (moes)tuin

Slakken zijn dol op planten en gewassen met veel en grote bladeren zoals sla, kool, hosta’s of de scheefkelk. Maar wist je dat er ook planten zijn die er juist voor zorgen dat slakken niet in de buurt van de andere planten komen? Dit zijn kruiden of planten met sterke geuren zoals munt en lavendel. Hier vind je 5 planten om slakken te voorkomen.

5. Trek vogels aan

Plaats nestkastjes en voederplanken in je tuin om vogels aan te trekken. Vogels zijn dol op slakken en helpen je dus een handje om deze uit je tuin te verwijderen.

6. Haal nat tuinafval uit de tuin

Vochtige en donkere plekjes: je maakt er slakken héél erg blij mee. Voorkom deze schuilplekjes dus zoveel mogelijk in de tuin een zorg ervoor dat je (nat) tuinafval en bladafval afgesloten opbergt in de GFT-container.

7. Maak een bierval

Met deze handige tip lok je slakken letterlijk in de val. Vul een glazen potje of glas met bier, graaf deze in in de grond en je zult zien dat slakken al snel op jouw bierval afkomen. Slakken zijn namelijk dol op bier! Vergeet niet je potje regelmatig te legen, zeker na een flinke regenbui.

8. Verplaats gevoelige potplanten in het voorjaar/herfst naar binnen

Over het algemeen zie je in de zomer veel minder slakken in je tuin. Zodra het meer regent in het voorjaar of de herfst, komen ze spontaan weer tevoorschijn. Verplaats in deze periode potplanten die in trek zijn bij slakken naar binnen, zodat je zo min mogelijk slakken aantrekt in je tuin.

9. Geef planten alleen ‘s ochtends water

Geef je planten alleen ‘s ochtends water. Tegen de tijd dat slakken ‘s avonds tevoorschijn komen, is de grond alweer droog en zullen slakken sneller wegblijven uit jouw tuin.

10. Gebruik Pokon Tegen Slakken korrels

Helpen de tips om slakken te bestrijden of voorkomen niet? Dan is het tijd om de slakken te bestrijden met slakkenkorrels. Na het eten van Pokon Bio Tegen Slakken Korrels, trekken slakken zich terug in hun schuilplaats en daar sterven ze. De slakkenkorrels zijn veilig voor mens en dier. Let natuurlijk wel bij gebruik op de beschreven voorzorgsmaatregelen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Probleemoplosser
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Probleemoplosser