BLOG
zaaibakjes-floor
6 feb. 2016

Handige zaaitips en weetjes

De winter is dit jaar naar mijn idee niet langs geweest en daardoor krijgt iedereen wel echt al de zomer in zijn bol, ik merk het zelf ook. Zelfs de merels hoor je buiten alweer fluiten en dat betekent meestal dat de lente er alweer aan komt, een tikkeltje vroeg dus kijk wel uit met het zaaien aangezien vorst je plantjes in 1 keer om kan leggen.

 

Na 15 mei (ijsheiligen) is het geheel veilig om in volle grond te zaaien nu is het voor de meeste groente nog echt wel veel te vroeg. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen die je deze maand al kan zaaien onder glas (platte bak of een kas) en binnen voorzaaien om op te kweken voordat ze na 15 mei naar buiten kunnen. In de volle grond zaaien daar begin ik pas mee in maart, dit voor de zekerheid en ik heb dit jaar geen groente staan wat nu al de grond in kan, zoals bijvoorbeeld uien en knoflook.

Zaaien onder glas:

- Spinazie
- Pluksla
- Radijs
- Rucola
- Veldsla

Voorzaaien op de vensterbank:

- Pepers
- Paprika
- Krop sla om later in de bak uit te planten

 

Als ik ga beginnen met binnen voorzaaien gebruik ik de volgende items. Pokon Zaai & Stekgrond, zaadjes (in dit geval paprika), zaaibakjes of een perspotje met kas, emmer/bak, lepel/schep, water, plantenspuit. In plaats van zaai en stekgrond kun je ook Pokon Vermiculiet gebruiken.

 

1. Maak de zaai en stek grond goed nat met een scheut water, roer dit goed door en zorg dat de zaai en stek grond niet meer stuift en dus goed aan elkaar bindt.

 

2. Doe de natte zaai en stekgrond in het perspotje (zie op de foto) en druk deze uit in het kasje (ik heb gekozen voor een donut bak van de ah, Wat je hiervoor ook kan gebruiken zijn eierdozen, plastic bekertjes of plastic bakken waar je het fruit in koopt uit de supermarkt).

 

3. Doe per uitgedrukte ‘zaai en stekgrond blokje’ 1 zaadje! Maak genoeg blokjes aangezien het natuurlijk kan gebeuren dat er een paar niet opkomen. Ik bereken altijd + 25% zo heb ik altijd genoeg voor in mijn tuin en kan ik er altijd iemand anders blij mee maken!

 

4. Dekseltje dicht en nu wachten! Zet het bakje op een warme lichte plaats bijvoorbeeld in de vensterbank. Geduld is een schone zaak, lekker wachten en ernaar kijken doet de plantjes goed! Water geven trouwens ook, dus vergeet dat niet, doe dit met een plantenspuit! Niet op de blaadjes maar op de zaai en stekgrond, anders verbrandt het blaadje.

 

Zodra het plantje sterk is en het steeltje dik begint te worden doe dan het kasje open, hij kan zo wennen aan de gewone lucht en temperatuur. Zorg ervoor dat de zaailing niet te lang en slungelig wordt, dit kan je voorkomen door hem vaak te draaien zodat hij ook naar de andere kant gaat groeien.

 

 

De paprika is gezaaid op 24 januari, de eerste sprietjes komen boven. De peper en de paprika zijn hele langzame kiemers en groeiers, dus lekker vroeg beginnen zorgt ook voor grote volgroeide paprika’s in de maand september.

Tip voor zaaidieptes:

Je kan heel goed zien aan het zaad hoe diep deze in de grond gezaaid moeten worden. Kijk bijvoorbeeld naar een tuinboon deze is erg groot, plant dit zaadje dan ook deze diepte wat hij groot is. Voor radijsjes raad je het al, dit is een klein zaadje en hoeft dus ook maar deze diepte in de grond. Als de zaden te diep zitten zijn ze niet op tijd boven de grond wanneer ze het zonlicht nodig hebben om te groeien na de kiemperiode.

 

0,5 cm zaaidiepte: Rucola, postelein, sla, tomaat, andijvie, kervel, peterselie, tuinkers, prei, kool, ui, wortel, witlof.
1 cm zaaidiepte: radijs, spinazie, veldsla, komkommer, bietjes, pastinaak, augurk.
2 cm zaaidiepte: bonen, erwt, courgette, mais
3 cm zaaidiepte: tuinboon

 

Als je naar deze zaadjes kijkt zie je ook dat het hele kleine zaadjes zijn, dit zegt dus al genoeg. Bedek na het zaaien met een laagje grond, geef de zaadjes water met de plantenspuit en wachten maar.

 

Zaadjes van de foto hierboven van links naar rechts: Tuinboon, Borlottiboon, Courgette, Doperwt, Oost Indische kers, Radijs, Witlof

 

Dit waren een aantal moestuintips en weetjes, heb je vragen over het zaaien of kan ik je ergens mee helpen laat het me weten :)

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin