Tips
tips_voor_het_verplanten_van_coniferen-1439811431.jpg
17 sep. 2015

Coniferen verplanten

Coniferen worden vaak gezien als lastig te verplanten struiken. Dit komt doordat de conifeer snel kan uitdrogen. Door op de juiste manier aan de slag te gaan kun je dit gelukkig meestal voorkomen.

Wanneer verplanten

In principe kun je coniferen een groot gedeelte van het jaar planten of verplanten zolang het niet vriest, maar de beste maand is augustus. In deze maand is de grond nog warm genoeg voor de conifeer om nieuwe wortels te vormen, zodat de plant stevig een stormachtige herfst of koude winter kan doorstaan. Ook verplanten in het voorjaar wordt niet aangeraden, doordat de planten dan nog niet voldoende nieuwe ‘drink’wortels hebben gevormd, waardoor de kans groter is op uitdroging.

Coniferen uitsteken

Het verplanten van de conifeer begint met het op de juiste manier uitsteken van de kluit. Het is belangrijk dat je hierbij niet te nauw en rigoureus te werk gaat, dit om schade aan de wortels te voorkomen. Steek met een scherpe schep de conifeer minimaal de helft van zijn omtrek rondom uit. Graaf daarbij ook diep genoeg, zodat je de conifeer makkelijk uit de grond kunt verwijderen.

Nieuwe plaats uitkiezen

Kies een nieuwe plek in de tuin uit en plaats bij het verplanten van meerdere coniferen de planten vooral niet te dicht op elkaar. Coniferen kunnen in principe op vele plaatsen in de tuin staan, maar het is wel belangrijk de gekozen grond en plek goed waterdoorlatend zijn. Zo voorkom je dat regenwater niet in plassen om de planten heen kan staan.

Verplanten

Nadat je een nieuwe plaats hebt uitgekozen en de conifeer hebt uitgestoken is het tijd om de plant zo snel mogelijk te verplanten. Graaf een gat dat minimaal twee keer zo breed en een half keer zo diep is als de kluit. Omdat coniferen houden van vruchtbare zand- of veengrond, kun je het gat het beste eerst aanvullen met een laag gemixte Tuinplanten Grond met potgrond of Siertuincompost. Plaats daarna de conifeer op zijn nieuwe plaats en vul verder aan met grond. Na het planten druk je de grond goed aan en geef je voldoende water. Geef bij warm weer de conifeer regelmatig een douche over de gehele plant heen om verdamping en uitdroging tegen te gaan.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border