Tips
shutterstock-342543134.jpg
19 apr. 2018

Buxus snoeien

De buxus tref je tegenwoordig in bijna elke tuin wel aan. De plant is erg populair en wordt veel gebruikt voor lage heggen, bijvoorbeeld als afscheiding langs paden. Daarnaast is de buxus ideaal voor vormsnoei en geschikt voor bijna alle standplaatsen. De buxus is het gehele jaar prachtig groen en kan erg goed tegen schaduw. Om zo lang mogelijk te genieten van je buxus én deze mooi in vorm te houden, is het belangrijk om je buxus regelmatig te snoeien. In deze blog vertellen we je er meer over.

Tip: Vergeet niet om je buxus te bemesten met Pokon Buxus Voeding!

Wanneer moet je je buxus snoeien?

Het is belangrijk dat je een buxus minstens twee keer per jaar snoeit, maar voor het beste resultaat, kun je je buxus gerust vier keer per jaar snoeien. Wanneer je je buxus maar één keer per jaar snoeit, heb je kans op een minder stevige plant die in de winter geen sneeuwlaag kan dragen. De eerste snoeibeurt van het jaar kan het best plaatsvinden rond eind mei en de laatste snoeibeurt van het jaar rond begin september. Hoe vaker je een buxus snoeit, des te voller hij uiteindelijk wordt.

Hoe moet je je buxus snoeien?

Zorg ervoor dat je je buxus altijd snoeit op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes van de buxus gemakkelijk verbranden. Wil je je buxus toch snoeien in de zon? Zorg dan dat je de buxus goed nat spuit en leg na afloop een fleecedeken over de plant.

Zorg er verder voor dat je een goede en scherpe haagschaar gebruikt. Het is handig om tijdens het snoeien van je buxus een emmer water naast je neer te zetten, waarin je de schaar kunt reinigen van de sappen van de buxus die aan de schaar blijven plakken.

Buxushaag snoeien

De meest voorkomende vorm van de buxus is de haag. Wanneer je een buxushaag hebt, wil je natuurlijk dat deze zo vol mogelijk is. Begin met het snoeien van de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor het meest rechte resultaat is het belangrijk dat je de schaar telkens op dezelfde hoogte houdt. Als hulpmiddel voor een mooie strakke haag kun je een touw langs de haag spannen waarlangs je kunt gaan snoeien. Snoei de buxushaag aan de bovenkant iets smaller dan aan de onderkant, zodat de onderkant ook voldoende zonlicht krijgt.

Modelsnoeien

De buxus leent zich dankzij zijn dichte takkenstructuur perfect voor vormsnoei en naast het snoeien van de buxus in de ‘standaard’ haagvorm, is er dus nog veel meer mogelijk met de buxus wat betreft het snoeien. Zo kom je in veel tuinen ook vaak een ronde buxus tegen. Met ons 5 stappenplan kun je gemakkelijk je buxus in een mooie ronde vorm snoeien. Naast de bekende ronde buxus vorm heb je vast ook wel eens een buxus in een piramidevorm gezien. De piramidevorm is geschikt voor buxussen met een centrale en rechte middenstam.

In welke vorm ben jij van plan om je buxus dit voorjaar te gaan snoeien?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border