Tips
Stro bodembedekker (1737 x 1151 px).jpg
24 jul. 2023

Bodembedekkers in de moestuin

De verzorging van een moestuin kan best wel wat werk zijn. Dagelijkse klusjes in de zomer kunnen bijvoorbeeld watergeven zijn of onkruid wieden? Wist je dat een bodembedekker jou kan helpen? In dit blog leggen wij alles uit over bodembedekkers in de moestuin.

Wat is een bodembedekker?

Een bodembedekker is organisch materiaal waarmee je de grond in jouw moestuin kunt bedekken. Dit kan bijvoorbeeld mulch zijn, maar ook boomschors, houtsnippers, stro of bladeren.

Voordelen van bodembedekkers in de moestuin

Het gebruik van een bodembedekker in je moestuin heeft meerdere voordelen.

Vochtregulerend

Een bodembedekker heeft een vochtregulerende werking op jouw grond. Bij zomerse temperaturen beschermen ze de grond tegen uitdrogen, waardoor water en voedingsstoffen voor jouw gewassen beschikbaar blijven. Bij extreme regenval helpen ze voorkomen dat jouw vruchtbare grond wegspoelt.

Onkruidremmend

Onkruid kan een ware nachtmerrie vormen in jouw moestuin. Doordat jouw grond extra vruchtbaar is, weet onkruid snel te ontkiemen en te groeien. Door jouw vruchtbare grond te bedekken met een bodembedekker zorg je ervoor dat de onkruidzaden niet meer kunnen ontkiemen. Wanneer er onkruid alsnog opduikt is het vaak dusdanig verzwakt dat je het er gemakkelijk met je hand uit kunt trekken.

Vorstbeschermend

Een bodembedekker kan jouw bodem beschermen tegen vorst. Het is een beschermlaag tegen de winter. Ideaal voor bijvoorbeeld aardbeienplanten.

Decoratief

Naast functionele eigenschappen, oogt een bodembedekker vaak ook decoratief. Het kleed je moestuin aan.

Welke bodembedekkers zijn er?

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers beschikbaar voor de moestuin, we lichten er een aantal toe.

Houtsnippers

Houtsnippers zijn een populaire keuze. Houtsnippers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en houtsoorten. Het helpt bij het onderdrukken van onkruid en behouden van de vochtigheid in de bodem, wat ideaal is tijdens drogere periodes.

Stro

Stro is een traditionele bodembedekker die gebruikt wordt in de moestuin. Het beschermt de bodem tegen temperatuurschommelingen en helpt de grond vochtig houden. Bovendien breekt het geleidelijk af en voegt het organisch materiaal toe aan de bodem.

Bladeren

Bladeren zijn een natuurlijke bodembedekker. In de herfst vallen de bladeren van bomen en struiken van nature op de grond. Je kunt deze bladeren verzamelen en verspreiden over jouw moestuinbedden om de bodem te beschermen en te voeden.

Waterproof bodembedekker

Speciaal voor het veranderende klimaat heeft Pokon de lijn Waterproof. In deze lijn vind je bodembedekker die water snel opneemt, lang vasthoudt en verdamping tegengaat. Pokon Waterproof Bodembedekker is een 100% natuurlijk product op basis van een natuurlijk gekleurde houtvezel. Ideaal voor in je moestuin.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin