Tips
aster
24 jan. 2017

Eenjarige planten zaai je zo

Vanaf half januari kunnen we weer langzaam beginnen met het voorzaaien van eenjarige planten en bloemen, zoals Afrikaantjes, Asters en Chrysanten. Om eenjarige te laten slagen, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten, zoals periode, kiemtemperatuur, groeiomstandigheden en het tijdstip van uitplanten. Het zelf zaaien van eenjarige planten is extra leuk om te doen, omdat je de mogelijkheid hebt om planten op te kweken die nauwelijks te koop worden aangeboden. Ook is het natuurlijk interessant en mooi om een zaadje te zien groeien.

Tijd van het voorzaaien

Informeer jezelf goed over de soorten zaden die je hebt gekocht, want de snelheid van kiemen loopt heel erg uiteen per zaad. Vaak staat op de verpakking wat de gemiddelde kiemtijd is. Ook is belangrijk om te weten wanneer je de plant mag uitplanten, want dan weet je meteen wanneer je kunt beginnen met het voorzaaien van de zaden. Je kunt veel kiemplanten ongeveer 8 à 10 weken na het voorzaaien uitplanten in de tuin. Heb je bijvoorbeeld een plant die eind maart uitgeplant mag worden, dan kun je de zaden begin februari voorzaaien!

Soort grond om voor te zaaien

Je kunt zaden het beste voorzaaien in Pokon Vermiculiet, omdat dit een luchtig materiaal is dat speciaal gemaakt is voor het planten van zaden. Door de luchtige structuur kun je zaailingen makkelijker verspenen zonder de worteltjes te beschadigen. Ook zijn er in diverse winkels plastic kweekbakjes verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn om zaadjes te kweken.

Plaats en temperatuur

Om succesvol zaden te kunnen zaaien en op te kweken heb je een omgeving nodig met de goede temperatuur, een goede luchtvochtigheid en voldoende daglicht. Het belangrijkste is dat het zaaisel niet uitdroogt en de temperatuur op ongeveer 20°C wordt gehouden. Zet de zaaibakjes bijvoorbeeld boven de verwarming in de vensterbank. Zo krijgen de zaadjes voldoende warmte en daglicht.


Lijkt het je leuk om een keer zelf zaden te oogsten? Diana legt je uit hoe het moet!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin