/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Zwarte bes

Zwarte bes, ook wel de casisbes, heet in het latijns Ribes nigrum. Zwarte bessen zijn eetbaar, maar rauw niet zo lekker. Als je ze echter verwerkt tot bessensap, jam of likeur zijn ze heerlijk. Wist je dat zwarte bessen enorm veel vitamine C bevatten?

Kenmerken Zwarte Bes

Planttype: Fruit(boom)
Standplaats: zon
Wind: beschut tegen harde wind
Grondsoort: Kleinfruit Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Hoogte: 150 cm, 200 cm
Snoeien
- Na het planten kun je de takken voor 1/3 insnoeien.
- Zwarte bessen dragen het beste vrucht op éénjarig hout. Snoei daarom de struiken iedere winter terug op éénjarige takken (dit zijn nieuwe scheuten die uit de grond komen). Laat maximaal 5 scheuten per struik staan.
- Zwarte bessen mogen ook direct na de oogst gesnoeid worden, dan kunnen de jonge scheuten beter ontwikkelen.
Bloem: geel
Bloeitijd: midden
Bloemvorm: zelfbestuivend
Vrucht: zwart, saprijk, flauwzoet, zacht vruchtvlees
Rijptijd: midden juni, midden juli
Gebruik: jam, gelei, sap
Vochtigheid: normaal, vochtig
Winterhardheid: zeer goed (-28,8 tot -23,4°C), USDA zone 5

Verschil aalbes en Zwarte Bes

De zwarte bes en de zwarte vorm van de aalbes (Ribus rubrum) worden vaak met elkaar verward. De struiken lijken veel op elkaar en dat komt omdat ze familie zijn. Je kunt echter een zwarte bessen struik herkennen aan de geur. Als het blad wat kneust komt er een zwarte bessen geur je tegemoet. De zwarte vorm van de aalbes heeft deze typerende geur niet. Wist je dat je van het blad van een zwarte bessen struik ook lekkere thee kunt zetten?

Verzorgingstips Zwarte Bes

  • De zwarte bes staat het liefst op een zonnige standplaats. Op een zonnige plek kunnen de bessen namelijk het beste rijpen.
  • Bij de aanplant kun je het beste kiezen voor een Bio Moestuin Grond. Deze grond bevat alles wat de zwarte bes nodig heeft voor een goede start.
  • Bemesten doe je in het voorjaar en in de zomer met Bio Moestuin Mest. 
  • De zwarte bes boeit in april kleine bloempjes. Is het nog vrij koud in april? Dan is het zaak om deze struik en deze bloementjes te beschermen. Wanneer ze namelijk door nachtvorst beschadigd raken, kan dat invloed hebben op de oogst.
  • Bescherm je struik tegen vogels met een net. Zo houd je zelf ook nog wat van je oogst over. 

Zwarte Bes snoeien

Een zwarte bes bloeit op het houd van de vorige zomer. Dat betekent dat je het hout dus zo min mogelijk snoeit, want hier gaat jouw bes volgend jaar op bloeien. Ouder hout kun je wel wegsnoeien. Hoe kun je het verschil zien? Oud hout is donkerbruin en jong hout is lichtbruin.

Snoei de zwarte bes in de winter of direct na de oogst. 

Zwarte Bes oogsten

Een zwarte bessen struik kun je oogsten tussen midden juli een midden juli. Dit doe je met een schaar en knipt voorzichtig alle bosjes af. Oogst alleen de bessen die een diep donker paarse kleur hebben. Laat de niet rijpe bessen nog even langer hangen zodat ze goed kunnen rijpen. Na de oogst zijn zwarte bessen 2 tot 3 dagen houdbaar, het beste is als je ze direct kunt verwerken in bijvoorbeeld een jam, gelei of sap.

Pokon Powerplanten