/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Snijbiet

Snijbiet staat bekend als een echte topper in de moestuin. De kleurrijke bladgroente is bijna jaarrond te kweken en een ideaal gewas voor de beginnende moestuinier.


 

Planttype: Groente
Grondsoort: kleigrond (kalkhoudend), kalkrijke grond, normale grond, goed vochthoudende grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon, halfzon
Hoogte: 30 cm
Blad/loof: groen, rood/bruin, eetbaar
Gebruik: stoven, koken, salades
Zaaitijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september
Planttijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus
Oogsttijd: mei, juni, juli, augustus, september, oktober

 

Zaaien in de volle grond

Van maart t/m september mag je de snijbietzaden direct in rijen in de volle grond zaaien. Zaai op 1 cm diepte en houd een afstand van 30 cm tussen het zaaigoed. Hoe meer ruimte de snijbietplanten krijgen, hoe groter en hoger ze worden. Wie de planten 50 cm ruimte geeft, kan zomaar met planten van 1 m hoog en 0.5 m breed komen te staan. Wanneer je vooral jong blad wilt oogsten houd je een zaai- en plantafstand aan van 20 cm. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaden.

Voorzaaien

In februari kun je snijbiet ook al binnen of onder glas voorzaaien in vermiculiet. Je kunt dan niet alleen eerder oogsten, ook ontkiemen de zaden een stuk sneller. Zodra de voorgezaaide zaailingen twee bladeren hebben kun je de planten een definitieve plaats in de moestuin geven.

Uitdunnen van zaailingen

Zodra je zaailingen spot die op dezelfde plaats groeien kun de zwakste planten direct wegtrekken. Zo krijgt er per plek één plant de volledige ruimte om uit te groeien tot een grote snijbiet.

Bodem en bemesting

Snijbiet groeit op iedere grond, zolang deze maar goed vocht kan vasthouden. In het voorjaar kun je voorafgaand aan het zaaien de grond nog even goed omspitten en bemesten met biologische mest. Dit bevordert de groei van het blad. Zaai je in een moestuinbak, dan kun je deze vullen met een biologische kant en klare mix.

Verzorging snijbieten

Net als veel andere bladgewassen heeft ook de snijbiet veel vocht nodig om goed te groeien. Zeker in droge perioden is het erg belangrijk om de plant van voldoende vocht te voorzien. Verder is het belangrijk om het onkruid rondom regelmatig te verwijderen.

Snijbieten oogsten

Zo’n 10 tot 12 weken na het zaaien is het tijd om de snijbiet te oogsten! Hoe vaker je het jonge blad oogst, hoe meer de plant gestimuleerd wordt om nog meer blad aan te maken. Zo kun je vele malen oogsten van dezelfde plant. Snijbiet blijft niet lang vers, je kunt daarom het beste op de dag zelf de bladeren plukken of wegsnijden. Uiteindelijk kun je soms wel tot in december blijven oogsten.

Pokon Powerplanten

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant
externalId=powerplant-pokon-product-detail-1.1.2.1.4&filter[active]=1&filter[category]=/Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!