/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Prei

Prei is niet het makkelijkste kweekgewas, maar met een beetje liefde, aandacht en geduld kun je na enkele maanden genieten van heerlijke zelfgekweekte prei.

Eigenschappen Prei

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer 
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zon
Hoogte: 50 cm, 75 cm
Blad/loof: groenblijvend, groen, geurend
Zaaitijd: januari, februari, maart
Planttijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober, november, december, januari

Voorzaaien en zaaien in de volle grond

Prei kun je bijna jaarrond kweken. Zo heb je vroege prei, zomerprei, herfstprei en winterprei. Als beginnende kweker kun je het beste kiezen om herfst- of zomerprei te telen. In januari zaai je in bakken op 0,5 tot 1 cm diepte. Tijdens de opkweekperiode houd je de grond goed vochtig. In maart/april kun je de zaden van late herfstprei ook direct buiten zaaien.

Uitdunnen en verspenen

Na ongeveer drie maanden kunnen de voorgezaaide planten naar buiten. De direct in volle grond gezaaide planten mag je na deze periode uitdunnen, waarbij je de dikste en sterkste preiplanten laat staan. De overige plantjes kun je verpotten of verplanten naar een andere plek. Gebruik hierbij een goede, waterdoorlatende moestuin mix.

Oogsten en poten van plantprei

Het bijzondere bij het kweken van prei is dat je de plant twee keer oogst. Zodra de plantjes ongeveer de dikte van een potlood hebben oogst je namelijk de plantprei. Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Graaf 15 cm uit elkaar plantgaten van 15 - 20 cm diepte en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende.

Prei is eigenlijk geen echte beginnersgroente om te kweken. In veel tuincentra en bij kwekers kun je gelukkig ook plantgoed kopen. Zo kun je de eerste stappen overslaan en verhoog je de kans op een geslaagde teelt.

Bodem en bemesting

Bij prei is het onderdeel bodem en bemesting één van de belangrijkste factoren of je oogst wel of niet slaagt. Preiplanten stellen namelijk best wat eisen aan de grond. Voor het creëren van blad vragen de planten om regelmatige bemesting met een hoge verhouding stikstof.

Verzorging van prei

Verder kun je de prei een handje helpen door in het begin de sprietjes te ondersteunen met een stokje waaraan je een ringetje bevestigd. Hier kan de prei dan doorheen groeien en tijdens winderige dagen steun aan ondervinden. Preiplanten hebben verder veel behoefte aan water.

Prei oogsten

Vanaf september t/m december kun je de planten voor de tweede keer oogsten door deze uit te spitten. Vers smaakt prei het lekkerst, maar gesneden in ringetjes kun je prei ook lang in de vriezer bewaren. Hier kun je later nog prima soepen en ovenschotels mee maken.

Pokon Powerplanten