Lithops

/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Op zoek naar een bijzondere plant om toe te voegen aan jouw huiskamer? Denk dan eens aan Lithops. Deze planten zien er uit als kleine steentjes en kunnen dan ook op verschillende en creatieve manieren in jouw interieur worden verwerkt. Lees verder om meer over de bijzondere Lithops te weten te komen!

Lithops kenmerken

Planttype: Groene / bloeiende kamerplant
Grondsoort: Cactus grond
Water geven: Weinig
Standplaats: Zon
Blad/loof: Diverse kleuren, waaronder groen, paars, geel, wit
Groeiwijze: Onder- en bovengronds
Bloem: Geel, wit
Bloeitijd: Juni t/m november

Lithops: levende steentjes

Lithops behoort tot de groep succulenten en komt in de natuur voornamelijk voor in Afrika. ‘Lithops’ is Grieks voor ‘steenachtig’. De naam past goed bij de planten, want ze lijken erg op stenen. Omringd door kiezelstenen zullen ze zelfs nauwelijks opvallen. De Lithops planten worden daarom ook wel levende steentjes genoemd. Elke Lithops plant bestaat uit twee bolvormige bladeren die bijna samengegroeid zijn. De planten hebben maar een korte stengel en groeien grotendeels onder de grond. Ze gaan lang mee, want wanneer oude bladeren afsterven, wordt een nieuw paar gevormd. Daarnaast vragen deze plantjes om weinig verzorging. Lithops planten zijn populaire kamerplanten vanwege de makkelijke verzorging en hun bijzondere uiterlijk.

Potgrond voor Lithops

Je kunt jouw Lithops het beste planten in Cactus potgrond. Deze potgrond is geschikt voor zowel cactussen als succulenten. De bodem voldoet aan de behoeften die de plant in de natuur ook heeft. Waar de Lithops plant oorspronkelijk groeit, valt soms maandenlang geen regen. De plant moet daarom zuinig zijn met water. Deze Cactus potgrond laat water gemakkelijk door, waardoor het de Lithops goed bereikt.

Standplaats van Lithops

Het levende steentje is veel droogte en hitte gewend. In jouw huiskamer kun je het zo prettig mogelijk maken voor de Lithops door de planten op een plek in de volle zon te zetten. Ook in de winter is een een zonnige, lichte standplaats gewenst. Dan mag het wel iets koeler zijn, dus zet de Lithops niet direct boven de verwarming.

Lithops water geven

De Lithops plantjes hebben weinig water nodig. Een groot deel van het jaar hoef je zelfs helemaal geen water te geven. Aan het einde van de lente, wanneer de Lithops nieuwe bladeren vormen, geef je af en toe water. Doe dit wanneer de grond erg droog aanvoelt. Geef de Lithops liever te weinig dan te veel water. De oude bladeren kun je verwijderen wanneer deze helemaal uitgedroogd zijn. Wanneer de Lithops plant is uitgebloeid rond november, hoef je geen water meer te geven.

Voeding voor Lithops

Je kunt, indien gewenst, de Lithops eens per maand wat voeding geven om de planten nog sterker en gezonder te maken. Gebruik hiervoor Cactus & Vetplant voeding. Deze voeding voeg je gemakkelijk toe aan het water dat je aan de Lithops geeft.

Lithops in bloei

In veel gevallen kan de Lithops in bloei komen! In de zomer en herfst periode kunnen er witte of gele bloemen tussen de bladeren groeien. De bloei kan aanhouden tot in november.

Populaire Powerplanten

Dit vind je misschien ook interessant

Pokon app

Download nu de Pokon app en profiteer van tips en inspiratie

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!

Je kunt de Pokon applicatie downloaden via de Apple Store en de Google Play Store.

Al jouw antwoorden vind je in de Pokon applicatie: jouw eerste hulp bij plantverzorging!