/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Koolrabi

Koolrabi is een knolgewas met een zachte smaak en wordt graag gebruikt in bijvoorbeeld stampotten. Op een zonnige plek in de moestuin kun je de groente gemakkelijk zelf kweken. 

Kenmerken Koolrabi

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zonnig
Hoogte: 30 cm, 40 cm
Blad/loof: groen, blauw, rood/bruin
Gebruik: stoven, koken
Zaaitijd: februari, maart, april, mei
Planttijd: april, mei, juni, juli
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober, november

Voorzaaien en zaaien in de volle grond

Het zaaien van koolrabi kan zowel binnen op een zonnige vensterbank als direct in de volle grond. In februari kun je starten met binnen zaaien. Vanaf de maand april tot augustus kun je de zaden direct in de volle grond zaaien. Zaai de koolrabizaden in rijen op een zonnige standplaats met een afstand van 30 cm uit elkaar op 1 cm diepte.

Uitdunnen en verspenen

Ongeveer een maand nadat je de koolrabi binnen hebt gezaaid mag je de planten buiten op een vorstvrije dag uitplanten. Plant de zaailingen niet te diep en houd een afstand van ongeveer 30 tot 40 cm aan. Ook zaden die buiten op dezelfde plek zijn opgekomen kun je het beste uitdunnen. De voorzichtig weggetrokken zaailingen kun je daarna weer uitplanten op een nieuwe plaats. Doordat de kwetsbare wortels snel beschadigen lukt verspenen echter niet altijd.

Bodem en bemesting

Koolrabi houdt van een goed bemeste, waterdoorlatende en luchtige bodem. Verwen de bodem daarom voor het zaaien nog even met compost of meng de grond aan met biologisch bemestte (moestuin)grond. Tijdens de groei van de knollen kun je de bodem eventueel nog wat bijvoeden met extra mest.

Verzorging van koolrabi

Koolrabiplanten vragen om veel vocht. Door de planten van voldoende water te voorzien voorkom je een vezelige knol. De wortels van koolrabi zijn niet lang, geef daarom dagelijks wat water aan de voet van de plant.

Koolrabi oogsten

Oogsten kan van de maand juni tot en met begin december, afhankelijk van wanneer je de knolletjes hebt gezaaid. Hoe eerder je de knollen oogst, hoe lekkerder de groente trouwens smaakt. Koolrabi heeft namelijk de neiging erg taai en vezelig te worden wanneer je de planten te laat oogst. Doordat de knol boven de grond groeit kun je goed zien wanneer de groot genoeg, zo’n 7 tot 10 cm, is om te oogsten. Je oogst de plant door deze met een schoon en scherp mes net boven de grond af te snijden. Zonder blad kun je de knollen tot enkele dagen bewaren in de koelkast.

Oogst inmaken

Lees ook de blog van onze moestuin expert Diana, waarbij ze haar oogst van onder andere koolrabi inmaakt tot Atjar!
 

Pokon Powerplanten