Koolraap

Koolraap behoort net als broccoli en bloemkool tot de kruisbloemigenfamilie en is een heerlijk zoetig vitaminebommetje. De vergeten groente kun je gemakkelijk zelf kweken in de moestuin.

Koolraap zaaien

Voorzaaien is bij koolraap niet nodig, je kunt de zaden aan het einde van de lente direct in de volle zaaien. Zodra de kans op nachtvorst voorbij is, heb je een maand de tijd om de koolraapzaden te zaaien. Zaai de zaden op ongeveer 3 cm diepte en met een plantafstand van 40 tot 50 cm.

Uitdunnen en verspenen

Wanneer er meerdere zaden ontkiemen op dezelfde plaats is het belangrijk om de zaailingen uit te dunnen en uit te planten op een andere plaats. Zo krijgt iedere koolraapzaailing straks voldoende ruimte om uit te groeien tot een dikke wortelknol. De beste periode om koolraap te verplanten is eind juli/begin augustus.

Bodem en bemesting

Zo lang de bodem voldoende waterdoorlatend is groeien koolraapplanten op vrijwel iedere bodem erg goed. Spit de grond voor het planten of zaaien nog even goed om en geef de bodem niet te veel mest. Hoewel koolraap hierdoor wel sneller groeit, gaat dit ten koste van de smaak. Daarnaast zorgt overbemesting ervoor dat de bladeren gigantisch gaan groeien, terwijl de groei van de knol zelf achterblijft.

Verzorging

Het verzorgen van de zaailingen en planten vraagt niet om veel aandacht. Wel hebben vogels het vaak gemunt op de jonge zaailingen die net uit de grond tevoorschijn komen. Door een net over de planten te spannen voorkom je dat de plantjes al ver voor de oogstperiode worden opgepeuzeld. Verder is het belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden. Om een goede wortelknol te vormen heeft koolraap veel water nodig.

Koolraap oogsten

Na lang wachten kun je de rapen tussen oktober en januari dan eindelijk oogsten! Dit doe je door de plant zo laag mogelijk bij de bladstelen uit de grond te trekken. Zonder blad kun je koolrapen met gemak enkele weken op een onverwarmde plaats bewaren. Wanneer je de koolrapen bij een temperatuur van 1℃ oogst kun je de groente zelfs maandenlang bewaren.

Ook het jonge blad van de koolraap kun je trouwens eten. Oogst daar echter tijdens de groei nooit te veel van, de planten hebben hun bladeren nodig om te groeien.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.