/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Gardenia

De Gardenia jasminoides, ook wel Kaapse Jasmijn genoemd, is sierlijk door zijn witte bloemen en het mooie groene blad. Bovendien verspreidt deze kamerplant een fijne jasmijngeur in je huiskamer. Ontdek hier hoe je hem het beste verzorgd.

Kenmerken van de Gardenia

Planttype: Bloeiende kamerplant
Grondsoort: Kamerplanten Potgrond, Pokon Tuinturf
Bemesten: bloeiende planten voeding
Gebruik: solitair
Hoogte: 100 cm, 125 cm
Groeiwijze: opgaand
Bloem: wit
Bloeitijd: mei, juni, juli, augustus, september
Blad/loof: groenblijvend, groen
Vochtigheid: regelmatig water geven
Standplaats: lichte standplaats maar geen direct zon

Potgrond voor Gardenia

Je wilt je nieuwe bloeiende kamerplant een goede start geven door hem te planten in verse grond. Met Pokon Tuinturf of Pokon Kamerplanten Potgrond geef je jouw Gardenia alles wat de plant nodig heeft. Hierin zit weinig kalk, een product waar de Gardenia allergisch voor is. Op deze grond zal jouw Gardenia helemaal opbloeien.

Verpotten van de Gardenia

Wil je de plant verpotten? Geef de plant dan nieuwe potgrond en een grotere ruimte om te groeien. Dan kun je overigens het beste doen in de maand maart of april, voordat de Gardenia gaat bloeien. Het is raadzaam de plant iedere 2 á 3 jaar te verpotten en te voorzien van nieuwe kalkvrije potgrond.

Standplaats voor de Gardenia

De Gardenia heeft weinig verzorging nodig. Wel heeft deze plant een voorkeur voor een lichte standplaats, waarin de plant licht ontvangt maar niet in het directe zonlicht staat. Het aantal knoppen hangt af van de gezondheid van de Gardenia en de hoeveelheid licht. Wanneer deze plant op een te donkere plaats staat vormen er minder bloemknoppen.

Zet de plant niet niet te warm. De knoppen van de Gardenia groeien het beste wanneer de plant in een temperatuur van 17°C staat. Teveel temperatuurverschillen zorgen ervoor dat ze haar knoppen loslaat. Ook houdt ze van een hoge luchtvochtigheid.

Na het bloeien, neemt de Gardenia haar rust. Dan is een temperatuur tussen de 16°C en de 18°C prima.

Gardenia voeden

Door je Gardenia te voeden met Pokon Bloeiende Planten Voeding, ontwikkelen er meer bloemknoppen en blijven de blaadjes mooi groen. Geef deze plant de helft van de aanbevolen dosering voeding, zo geef je nooit teveel. Zo weet je zeker dat je niet te veel voeding geeft.

Geef voldoende water

Deze Kaapse Jasmijn is een dorstige kamerplant. Geef de kamerplant voldoende water en laat de potgrond niet uitdrogen. Controleer de potgrond om de twee dagen. Is de potgrond droog? Geef de plant dan water. Je maakt jouw Gardenia ook blij met een waterspray op de bladeren, niet op de bloemen. Deze plant kan slecht tegen kalk. Daar krijgt de Gardenia gele bladeren van. Geef hem dus water met gekookt (afgekoeld) water of regenwater.

Ziektes in de Gardenia

Bij de Gardenia zijn een aantal ziektes mogelijk.

  • Zo kan de plant last krijgen van verschillende insectenplagen. Deze zijn te bestrijden met Pokon Tegen Insecten Spray Bio.
  • Het is mogelijk dat de plant te droog staat waardoor er wolluis kan vormen op de plant. Nog een reden om de plant, maar vooral de grond zelf, goed vochtig te houden. Gebruik een plantenspuit om de wolluis te verwijderen.
  • Verder kan de plant last krijgen van witte vlieg, zet de plant dan in de tuin. Dit kan tijdelijk tot de witte vlieg weer weg is, of zet de Gardenia in de (kalkarme)grond.
  • Bladluizen zijn een veel voorkomende ziekte waar de Gardenia mee te maken heeft. Spuit de plant nat met een plantenspuit op zowel de bovenkant, als de onderkant van de bladeren.
  • Spintmijten vind je door de Gardenia zachtjes heen en weer te schudden boven een wit stuk papier. Wanneer je rode, gele, groene of bruine spikkels ziet, is het mogelijk dat dit spintmijt is. Deze zijn te verwijderen met de Pokon Tegen Insecten Spray Bio of de Pokon Tegen Insecten Concentraat Bio.
  • Heeft jouw Gardenia gele bladeren maar is de hoeveelheid water wel op orde? Dan heb je waarschijnlijk last van wortelknobbelaaltjes. Dit zijn kleine parasitaire wormpjes die de wortels aanvallen. Gebruik hiervoor producten van Pokon: Pokon Tegen Insecten Spray Bio of Pokon Tegen Insecten Concentraat Bio.

Tips

  • Verwijder uitgebloeide bloemen, deze worden meestal geel. Zo geef je de Gardenia meer ruimte om nieuwe bloemen te produceren.
  • Gele bladeren of luis in de plant? Dan geef je waarschijnlijk te veel water.
  • Ga je in de lente of zomer buiten op je terras of balkon zitten? Neem de Gardenia dan gezellig mee. Maar het wordt al snel te koud, houd rekening met een temperatuur van boven de 20°C.
  • Wanneer de plant te groot wordt kan je de Gardenia terugsnoeien. Doe dit in maart zodat de Gardenia in de warme periode daarna de tijd heeft om te herstellen en eventueel met nieuwe bloemen te komen.

Pokon Powerplanten