/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Paprika

Capsicum annuum, beter bekend als paprika, is een heerlijke vruchtgroente die je al in het vroege voorjaar kunt voorzaaien in bakken op de vensterbank. Zo geniet je in de zomer van zelf gekweekte paprika’s. Deze kenmerken en verzorgingstips gelden ook voor Peper, Capsicum annuum var. annuum.

Paprika kenmerken

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon
Bloeitijd: augustus, juli, september
Hoogte: 50 cm, 75 cm, 100 cm
Vruchtkleur: geel, groen, oranje, paars, rood, eetbaar
Zaaitijd: februari, maart
Planttijd: april, mei, juni
Oogsttijd: mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Gebruik: verse consumptie
Winterhardheid: niet (> +4,4°C), USDA zone 11

Soorten die je kunt kweken

De blok- en puntparika vind je in allerlei kleuren en maten en is net als de Spaanse peper één van de meest bekende soorten van de Capsicumfamilie. De zaden zijn te koop in tuincentra, maar je kunt ook de zaden gebruiken van paprika's die op het avondmenu stonden. Even goed afspoelen en laten drogen is voldoende.

Voorzaaien van paprika

Aangezien groenten als pepers en paprika’s een langere opkweekperiode nodig hebben, kun je het beste in februari al starten met voorzaaien in kweekbakken of plastic bekers met vermiculiet. Vul de potjes en zaai de zaden op 1 cm diepte. Besproei daarna de potjes met lauwwarm water.

Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank of op een radiator. Geef de potjes verder dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen.

Verzorging van de zaailingen

Bij de juiste kamertemperatuur komen de eerste sprietjes van de kiemende zaden omhoog. Dit is gelijk het moment dat het plastic of de glasplaat verwijderd mag worden. Vanaf het moment dat de plantjes twee bladeren tot vier bladeren hebben gekregen kun je iedere zaailing verspenen naar eigen potjes. Stop de plantjes tot aan het eerste blaadje diep in de grond en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantensproeier.

Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig een kwart- of halve slag om. Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht om te groeien worden voorzien. Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd om de jonge pepers en paprika’s in een grotere potten te verpotten.

Naar buiten en paprika oogsten

Vanaf half/eind mei, wanneer het lekker warm is, mogen de planten dan eindelijk naar buiten. Zet ze de planten op een zonnige plek in de volle grond of verpot de planten naar een grotere pot. Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot. Paprika’s zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen.

Pokon Powerplanten