/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Maagdenpalm

De Maagdenpalm, ook wel de Vinca, is een groenblijvende struik met prachtige bloemen. De kleine maagdenpalm vormt met zijn slingerende takken de perfecte bodembedekker. Deze variant krijgt een hoogte van 20 tot 40 centimeter en is wintergroen. De grote maagdenpalm kan een hoogte bereiken van 50 tot 70 centimeter.

Maagdenpalm eigenschappen

 • Planttype: Bloeiende tuinplant
 • Grondsoort: Aanplantgrond
 • Bemesten: 2 keer per jaar (vroeg voorjaar en zomer) met Bio Tuinmest
 • Hoogte: 20 tot 70 centimeter
 • Blad/loof: groen, paars, wit, blauw.
 • Water geven: Gemiddelde waterbehoefte. Geef tijdens droge perioden regelmatig water zodat de grond vochtig blijft.
 • Standplaats: Zon, halfschaduw

Herkomst Maagdenpalm

Maagdenpalm komt oorspronkelijk uit de landen rondom de Middellandse Zee. Het zijn onwijs sterke planten die tegen een stootje kunnen. Ook maakt het vrijwel niet uit op welke plek ze staan. Zon, halfschaduw of schaduw. De Maagdenpalm is een van de makkelijkste, best bloeiende, winterharde en wintergroene bodembedekkers.

Soorten Maagdenpalm

Er zijn twee verschillende soorten Maagdenpalm verkrijgbaar met ieder mooie bloementjes in de kleuren wit, paard en blauw. Ook zijn er varianten met bont blad.

Kleine Maagdenpalm (Vinca Minor)

De Vinca Minor, ook wel de kleine maagdenpalm, is een bodembedekker die erg bekend is. De Kleine Maagdenpalm heeft een kruipende groeiwijze. De lange takken vinden konkelend over de grond hun weg. Op de plekken waar de takken de grond raken zullen ze wortelen. In de maanden maart tot en met juni verschijnen er mooie bloemetjes op de takken in de kleuren wit, blauw of paars. Door de groeiwijze van deze plant vormt hij een goede bodembedekker en voorkomt hij de groei van onkruid.

Grote Maagdenpalm (Vinca Major) 

De Grote Maagdenpalm groeit meer rechtop als een struik. De takken zijn houtiger en de bladeren en bloemen groter. Ook deze Maagdenpalm groeit goed en bereidt zich snel uit. In principe is het niet nodig om de Maagdenpalm te snoeien. Mocht de plant gaan woekeren, dan kun je hem wel snoeien om hem compacter te houden.

Maagdenpalm verplaatsen/verplanten

Wil je de Maagdenpalm op een andere plek zetten, dan kun je dit het beste in de maanden maart-april of september-oktober doen. Graaf de kluit zo ruim mogelijk uit, schud de overtollige aarde er af en zet hem op de gewenste plek. Knip de bladeren na het verplanten tot ongeveer de helft af. Geef ruim water zodra de plant op zijn nieuwe plek staat.

Maagdenpalm verzorgingstips

 • Stek de Maagdenpalm eenvoudig door in de zomer of de vroege herfst stekken te nemen van 10 tot 15 centimeter. Snijd hiervoor met een scherp mesje een gezonde tak die dat jaar gegroeid is af. Verwijder de onderste bladeren, maar laat in ieder geval vier blaadjes aan de top zitten. Zet vervolgens het stekje in vochtige potgrond. De blaadjes moeten net boven de grond uitkomen.
 • Je kunt Maagdenpalm het beste in het vroeg voorjaar en in de zomer voeding geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Bio Tuinmest.
 • Voor het snoeien van Maagdenpalm ga je het beste in het vroege voorjaar aan de slag. Snoei op het moment voordat de plant begint met groeien en bloeien. Meestal is maart of begin april het juiste moment. Knip alle stengels tot 5 tot 10 centimeter boven de grond af en ruim het snoeisel op.

Pokon Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

 • Watergeefalarm
 • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!