/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Komkommer

Een groente die je vast en zeker kent is de Cucumis Sativus, beter bekend als de komkommer. Het is een frisse vruchtgroente en familie van de courgette en pompoen. Op een zonnige plek in de tuin kun je zelf je eigen smaakvolle komkommers kweken. Ideaal als je ervan houdt om deze groente in recepten te verwerken. Of om ze gewoon lekker als snack te eten natuurlijk. 

Kenmerken van de komkommer

Planttype: Groente
Grondsoort: Moestuin Grond 
Vochtigheid: normaal, vochtig
Bemesten: voorjaar, zomer
Standplaats: zon
Snoeien: Snoei is niet nodig bij deze plant.
Bloem: geel
Bloeitijd: juni, juli, augustus
Hoogte: 100 cm, 150 cm, 200 cm
Groeiwijze: klimmend
Blad/loof: groen
Vrucht: geel, groen, eetbaar, grote vrucht, friszuur
Gebruik: salades, verse consumptie
Zaaitijd: februari, maart, april
Planttijd: april, mei, juni
Oogsttijd: juli, augustus, september
winterhardheid: niet (> +4,4°C), USDA zone 11

Soorten die je kunt kweken

Wanneer je besluit komkommers te gaan kweken kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende soorten en maten. Naast de bekende groene variant bestaan er snoepkomkommers, gele bittere komkommers, witte komkommers, ronde komkommers en zelfs komkommers die net als courgette in struikvorm groeien. De komkommers die je zelf kweekt wijken vaak wel wat af van de soorten die je in de winkel terugvindt. De zelf gekweekte vruchten zijn vaak minder glad en recht, maar wel vele malen smaakvoller!

Komkommers zaaien

Vanaf half april kun je komkommers op één centimeter diepte en een plantafstand van 0,5 tot 1 meter in de volle grond zaaien. Komkommerzaden hebben echter veel warmte nodig om te ontkiemen. Je kunt de plantjes daarom het beste een al vanaf februari voorzaaien in een warme kas of op een zonnige vensterbank.

Vanaf eind mei kunnen de komkommerzaailingen naar buiten zodra ze minimaal 6 bladeren hebben gevormd. Verplant de komkommerplantjes naar een zonnige en beschutte plaats in de tuin, op minimaal 50 cm afstand van elkaar.

Of ga voor gemak en schaf voorgekweekte komkommerplantjes aan in het tuincentrum. Deze kun je dan vanaf half april direct in de volle grond planten.

Bodem, bemesting en verzorging van komkommers

  • Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond.
  • Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek.
  • Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te ‘dieven’. Dit doe je door de uitlopers, de kleine vertakkingen die in de oksels van de plant groeien, met de hand te verwijderen.
  • Tijdens het vormen van de vruchten verdampt komkommerplant op warme dagen veel vocht. Geef daarom dagelijks ruimschoots water aan de voet van de plant.

Komkommer oogsten

Na ongeveer 6 weken kun je vaak al de eerste komkommers oogsten. Zorg ervoor dat je de komkommers altijd met schoon en scherp gereedschap oogst. Daarnaast geldt: hoe kleiner geoogst, des te smaakvoller de vrucht. Wacht daarom niet te lang met het oogsten en laat de komkommers niet te lang en zwaar worden. Bewaar de geoogste komkommers ten slotte op een koele en droge plaats.

Feitjes over de komkommer

  • Een komkommer is wel degelijk gezond. Je kunt de komkommer misschien niet als vervanging voor je dagelijkse portie vitaminen en ijzer zien, maar deze vrucht bevat vitamine B1, B2, B5, B6 en nog veel meer wat goed voor ons is!
  • Een plakje komkommer kan een slechte adem verhelpen door deze een halve minuut op je tong en tegen je gehemelte te houden.
  • Met een plakje komkommer kun je zowel aanslag van spiegels verwijderen als kranen en wastafels oppoetsen.

Pokon Powerplanten