/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Kalanchoë

De Kalanchoë is een bloeiende vetplant die je in de meest uiteenlopende varianten kunt vinden. Doordat er zoveel verschillende opties zijn, is er altijd wel een te vinden die jouw interieur een boost geeft. Qua verzorging is deze kamerplant niet veeleisend. Ook heeft hij een lange bloeiperiode. Je kunt dus optimaal genieten van deze groene aanwinst.

Kalanchoë eigenschappen

 • Planttype: Bloeiende kamerplanten
 • Grondsoort: Pokon Cactus Potgrond
 • Bemesten: 1x per twee weken in de periode van maart t/m juni met Pokon Bio Cactus & Vetplant voeding.
 • Hoogte: 10 tot 60 cm
 • Blad/loof: groen, wit, oranje, roze, rood
 • Water geven: Regelmatig, maar de grond mag tussen 2 gietbeurten droger aanvoelen.
 • Standplaats: Zon of halfschaduw

Herkomst Kalanchoë

Kalanchoë vindt zijn oorsprong in Madagaskar. Ook zijn er verschillende soorten die specifiek afkomstig zijn uit Afrika, Zuidoost-Azië en China. Je herkent deze vetplant aan het dikke, vlezige blad. De randen van het blad zijn geschulpt of gekarteld. De bloemen van deze plant groeien over het algemeen in compacte schermen. Ook zijn er varianten waarbij de bloemen rondom een lange stengel hangen.

Soorten Kalanchoë

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten van de Kalanchoë. Dit zijn een aantal populaire soorten op een rij:

Kalanchoë delagoensis

Deze Kalanchoë soort wordt ook wel de ‘Mother of millions’ genoemd. De reden hiervan is dat er aan de smalle bladeren babyplantjes groeien. Heeft deze Kalanchoë het erg naar haar zin, dan verschijnen er kleine oranje bloemetjes. Een andere naam waar deze Kalanchoë bekend onder is, is de Kalanchoë tubiflora.

Kalanchoë daigremontiana

Naast de ‘Mother of millions’ is er ook de ‘Mother of thousands’, ook wel de Kalanchoë daigremontiana. Ook bij de Mother of thousands groeien er babyplantjes aan de bladeren. Zodra de babyplantjes klaar zijn om op eigen benen te staan vallen ze vanzelf van de moederplant af.

Kalanchoë tometosa

De Kalanchoë tometosa wordt ook wel de pandaplant genoemd. Deze Kalanchoë is te herkennen aan dik, zacht behaard blad met opvallende bruine vlekjes langs de rand.

Kalanchoë thyrsiflora

In tegenstelling tot de eerder genoemde Kalanchoë varianten heeft de Kalanchoë thyrsiflora, ook wel de Woestijnroos, brede bladeren die wat weg hebben van een roos. De groene bladeren hebben een paarsbruine rand.

Kalanchoë beharensis

Deze Kalanchoë soort wordt ook wel de Olifantsoor genoemd. Je herkent deze variant aan de lichtgroene, behaarde bladeren met gekartelde en golvende rand. Ze hebben dus wat weg van hoe de oren van de olifant eruit zien. De bladeren van deze variant kunnen wel 30 centimeter lang en 10 centimeter breed worden.

Kalanchoë oppotten

Doordat een Kalanchoë snel groeit is het nodig om deze plant jaarlijks te verpotten. Let daarnaast op de wortels. Zit de pot helemaal vol met wortels, dan is het ook tijd voor een grotere pot. Kies bij het oppotten voor een pot die 10% groter is dan de vorige. Vul de extra ruimte op met Cactus Potgrond. Ook direct na aankoop is het vaak verstandig om deze plant in een grotere pot te zetten. Check dus vooral de wortels.

Kalanchoë verzorgingstips

 • Kalanchoë houdt van een plek in de zon, maar kan ook op een donkere plek staan.
 • Let op dat je de Kalanchoë niet teveel water geeft. Hij houdt niet van natte voeten. Laat de grond tussen gietbeurten door dan ook iets indrogen.
 • Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten. Nieuwe knoppen groeien namelijk over de oude heen.
 • Bij temperaturen boven de 10°C kan de Kalanchoë ook prima op je balkon of terras staan. Hij kan dan zowel in bakken/potten als in de volle grond worden geplaatst.
 • Voed jouw Kalanchoë in de bloeiperiode eenmaal per twee weken met Bio Cactus en Vetplant voeding.

Pokon Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

 • Watergeefalarm
 • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!