/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Courgette

Curcurbita pepo, beter bekend onder de naam courgette, is een echte topper voor de beginnende moestuinier. Het moestuingewas is zeer productief in het leveren van vruchten en is makkelijk zelf te kweken.

Kenmerken courgette

Planttype: Groente
Standplaats: zonnig
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Hoogte: 30 cm, 40 cm
Breedte: 100 cm, 150 cm
Bloem: geel
Groeiwijze: bodembedekkend, kruipend, breed spreidend
Blad/loof: groen
Vrucht: geel, groen, eetbaar
Zaaitijd: april, mei
Planttijd: mei, juni
Oogsttijd: juni, juli, augustus, september
Gebruik: verse consumptie, salades
Winterhardheid: niet (> +4,4°C), USDA zone 11

Soorten courgettes die je kunt kweken

Courgettes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Naast de bekende groene langwerpige variant kun je ook ronde soorten (zoals Ronde de Nice), gele soorten (Golden Zucchini), witte soorten (Blanco Medio Largo) en gestreepte soorten (Safari) kweken.

Courgette zaaien

In de maanden mei en juni kun je courgette zaaien op een zonnige plaats in de volle grond op 2 cm diepte. Courgetteplanten worden erg groot, houd daarom een zaaiafstand van minimaal 75 à 100 cm per zaadje. Wanneer je al eerder wilt starten kun je courgettes ook voorzaaien in potten vanaf half april. Rond half mei is de kans op vorst geweken en kunnen de courgettes uitgeplant worden in de volle grond.

Bodem en verzorging

Courgetteplanten stellen niet veel eisen aan de grond en groeien op vrijwel iedere bodem. Voor het beste resultaat kun je de courgette bij voorkeur zaaien in biologische moestuingrond met een hoog kaliumgehalte. Door de grote bladeren kunnen courgetteplanten bij warm weer erg veel water verdampen. Geef de plant dan iedere avond water aan de voet van de plant.

Courgette oogsten

Rond juli begint de plant vruchten te produceren en kun je starten met het oogsten van de eerste courgettes. Knip of snijd met schoon en scherp gereedschap de vruchten af bij het steeltje. Kijk daarnaast ook goed onder de grote bladeren van de plant of er nog vruchten verstopt liggen. Door elke dag even te kijken en regelmatig te oogsten worden de courgettes niet te groot. Ook blijft de plant zo nieuwe vruchten aanmaken.

Meer tips voor het kweken van courgette

  • Zaai courgettes niet te dicht bij kleine en lage moestuingewassen. De grote bladeren van de planten geven anders te veel schaduw.
  • Voor de lekkerste courgettes oogst je de vruchten al bij 10 tot 15 cm.
  • Door op tijd te oogsten voorkom je dikke schillen en grote zaadlijsten.
  • Je kunt ook de bloemen van de plant oogsten, ook deze zijn namelijk eetbaar. Doe dit niet te vroeg, zodat het niet ten koste gaat van bestuiving van de plant.
  • Door bij warm weer voldoende water te geven voorkom je ziektes zoals meeldauw.

Pokon Powerplanten