Nieuws
calla campanula
28 apr. 2017

Mei: binnenstebuiten planten

Binnen en buiten in elkaar laten overlopen en van de tuin een tweede thuis maken is een populaire trend. Calla, Campanula, Celosia, ballonklokje en lelie passen hier naadloos in: prachtige woonplanten, die zowel binnen als buiten kunnen staan en zo die twee op een natuurlijke manier met elkaar verbinden. De variatie in kleuren en vormen is overweldigend, maar per soort erg verschillend. Campanula en ballonklokje (Platycodon) komen vooral in blauw, wit en roze voor, lelie is volop verkrijgbaar in oranje, geel, wit en roze. Bij Celosia en Calla is het kleurenpalet nog veelzijdiger, van tere pastels tot felle, diepe tinten. Van deze rijke bloeiers kan van april tot september worden genoten.

Herkomst Calla, Celosia, Campanula

De oorsprong van deze binnenstebuiten planten is heel verschillend. Calla is een moerasplant die zich stevig in oevers verankert. De plant groeit van Zuid-Afrika tot Malawi, vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Hierdoor ontstaat een korte moerasachtige situatie waarin Calla vocht opslaat in zijn bollen. En die helpen hem dan de droge periodes door. Alle lelies die als woonplant worden ingezet zijn kruisingen, de plant groeit in het wild in Japan, China en Korea. Tropische Celosia komt voor in Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, en is inmiddels verwilderd in alle tropische streken. De plant wordt sinds 1989 in Nederland veredeld, daarvoor kwamen veel geteelde vormen uit Japan. Campanula groeit in Italië, ballonklokje (Platycodon) heeft zijn roots in Oost-Azië.

Verzorgingstips binnenstebuiten planten

● Alle binnenstebuiten planten staan binnen graag koel en licht, voor de langst mogelijke bloei. In de tuin kunnen ze zowel in de volle zon als halfschaduw staan.
● Calla en lelie zijn als bolgewassen het makkelijkst in de omgang: eens per week wat water geven volstaat.
● Campanula, Celosia en ballonklokje zijn zachter van blad, verdampen daardoor meer en hebben dus ook wat meer water nodig: de kluit mag altijd licht vochtig zijn.
● Voor rijke bloemenpracht elke twee weken plantenvoeding geven en de uitgebloeide bloemen verwijderen voor extra lange bloei.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten