Nieuws
floor-witlof-kweken-1
22 mrt. 2019

Witlof kweken

Vaak zijn er rassen of gewassen waar je echt nog nooit van gehoord hebt, denk aan de Cucameloen. Dit is een minikomkommertje en lijkt op een watermeloen. Dit is echt heel leuk om eens te proberen trouwens. Maar er zijn ook heel veel groenten die je vast en zeker vaak eet, maar waarvan je eigenlijk niet eens weet hoe ze eigenlijk groeien. Het is zo vanzelfsprekend dat ze bijvoorbeeld aan een plant hangen, als wortel in de grond groeien of als bladeren te eten zijn. Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe witlof groeit? Ik wist het ook eerst niet hoor, maar door het uit te zoeken en het te doen, kom je een heel eind.

Hoe groeit witlof?

Witlof is eigenlijk een wortelgroente. Net zoals de pastinaak, winterwortelen of de bieten groeit deze plant dus onder de grond. Het is eigenlijk een tweejarige plant. Het eerste jaar zorg je ervoor dat je de wortel groot en sterk laat worden, het hele seizoen staat hij dan in de moestuin.

Starten met zaaien

In de maand mei zaai je witlof in de volle grond. De plantjes houden er niet van om constant verplaatst te worden, dus om die reden moet je ze meteen op de uiteindelijke plek zaaien.

Wanneer oogsten?

De wortel van de witlof oogst je als al het loof op de grond gaat hangen en de bladeren bruin beginnen te worden in oktober. Het loof haal je dan van de plant af. In de periode hierna, de koude periode, plant je de wortels uit in een bak met strand/speeltuinzand. Het bovenste stukje laat je boven het zand uitsteken zodat daar de witlof uit kan groeien. Dek de bak af met een vuilniszak en zet deze op een koele en donkere plek. Denk hierbij aan de kruipruimte van het huis, de trapkast of de koude schuur. Plant de wortels in de maand oktober in de bak met zand wanneer hij uit de grond komt. Van de maand maart tot mei, afhankelijk wanneer je de wortels hebt geplant, zullen er kroppen witlof ontstaan op de wortels.

Verzorging

Witlof heeft weinig verzorging nodig. Gewoon lekker laten groeien tot de bladeren groot genoeg zijn.

Ras

Zoom F1 – dit is een goed ras om thuis witlof mee op te kweken en geeft mooie, witte kroppen.

Kleine tips

  • Witlof is wit, omdat er geen licht bij kan, doordat je de bak met zand afdekt met een vuilniszak. Als er te veel licht bij kan, dan worden de bladeren bitter.
  • Onder de vuilniszak kun je het beste kippengaas doen, zodat de muizen die in jouw kruipruimte of op de donkere koele plek komen, de witlof niet op kunnen eten. Daar houden ze namelijk van, ik spreek uit ervaring

Groetjes,

Floor

Lees meer informatie over witlof kweken.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin