Nieuws
shutterstock-1740288128
9 jun. 2021

Top 6 tuintips om je tuin zomerklaar te maken

Met warmer en droger weer komt je tuin voor een uitdaging te staan. In de felle zomerzon ligt uitdroging al snel op de loer. Gelukkig kun jij daar een handje bij helpen door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. In deze blog vertellen wij jou hoe je deze zomer je tuin in topconditie houdt. Zo kan je, ongeacht wat het weer doet, genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft.

1. Voorkom en verwijder onkruid wekelijks
2. Geef bloemen in potten extra aandacht
3. Geef regelmatig water
4. Snoei aan het begin van de zomer
5. Maak het muggen moeilijk
6. Wees lief voor je gazon

1. Voorkom en verwijder onkruid wekelijks

Met mooi weer groeien niet alleen jouw favoriete planten harder dan normaal, ook het onkruid schiet omhoog. Verwijder elke week al het onkruid uit je tuin om de overige planten de aandacht en voedingsstoffen te geven die ze verdienen. In je moestuin zal je ook meer onkruid ontdekken dan normaal. Helaas kan onkruid je groenteplanten overwoekeren. Zowel in je gewone tuin als in je moestuin kan je met behulp van Pokon Cacaodoppen, Pokon Boomschors Excellent of Pokon Kokos de grond bedekken. Hierdoor krijgen schadelijke planten minder kans om te groeien en zich te wortelen. Heb je toch last van onkruid? Dan is dit makkelijker te verwijderen. Bijkomend voordeel is dat de grond onder de bodembedekkers minder snel uitdroogt tijdens warmer weer.

2. Geef bloemen in potten extra aandacht

In het begin van de zomer is er een ruime keuze uit prachtige zonnige bloemen die van elke bloempot een feestje maken; leeuwenbekjes, margriet, ridderspoor, Afrikaanse lelie, lupine, zonnehoed, flox, spirea en het purperklokje. Tijdens de zomer lopen deze bloemen een extra grote kans op uitdroging. Geef ze daarom voldoende water en voeding om te zorgen dat deze vrolijke bloeiers er op hun mooist uitzien. Wil je iets meer doen voor je planten? Pokon Waterproof potgrond neemt water extra goed op. Hiermee bescherm je jouw bloemen gedurende warme dagen tegen uitdroging.

Zet onder terrasplanten die veel water nodig hebben, een onderschaal. Bij het water geven, giet je hier ook water in. Dit dient als reservewater, zodat deze dorstige planten niet uitdrogen.

Het is belangrijk om de bloempotten tijdens zeer zonnige zomerdagen in de schaduw te plaatsen. Wanneer je alle bloempotten in een groepje bij elkaar zet, kan je ze tegelijkertijd water geven. Door Pokon Terras en Balkon Voedingskegels in de aarde te stoppen krijgen ze zes maanden lang alle voeding die ze nodig hebben. Het enige waar ze dan nog om vragen is af en toe een slokje water.

3. Geef regelmatig water

Het is dus belangrijk om tijdens warme periodes je planten voldoende water te geven. Hoeveel water voldoende is, hangt af van de waterbehoefte van de plant. Krijgen je planten gele plekken op hun bladeren of beginnen ze zelfs helemaal te hangen? Dit is een teken dat ze dringend behoefte hebben aan water.

Over het algemeen genomen kan je jouw tuin beter twee keer in de week veel water geven, dan dagelijks een klein beetje. Zo vermijd je luie wortels. Heb je recent nieuwe planten gekocht? Dan hebben ze de eerste tijd meer behoefte aan water en geef je wel vaker dan twee keer per week water. Tip: leg rond deze planten een randje, dan loopt het water minder snel weg.

Met warm weer kan je planten het beste ’s avonds na tien uur of in de ochtend voor zes uur water geven. Wanneer je overdag water geeft, verdampt het water sneller. Is de onderlaag van de aarde droog? Dan is het tijd om te sproeien. Geef je planten indien mogelijk direct bij de wortels water. Wanneer je over de bladeren heen sproeit, is er bij warm weer kans op bladverbranding.

4. Snoei aan het begin van de zomer

Aandacht voor je planten zorgt ervoor dat de takken en bladeren hun belangrijke werk kunnen blijven doen. Het begin van de zomer is het perfecte moment om het eerste snoeiwerk te verrichten. Het klinkt misschien vreemd, maar juist door te snoeien, groeien je planten beter. Kies een bewolkte dag om het snoeiwerk te verrichten. Op de plekken waar je de takken geknipt hebt, verdampt het vocht uit de plant sneller. Wanneer je tijdens te zonnig weer bomen of struiken snoeit, kan dit leiden tot bruine bladeren.

Om je bloemen en bloeiende planten mooi te houden, hebben ze enig onderhoud nodig in de zomer. Als je ziet dat bloemen uitgebloeid zijn, verwijder deze dan direct. Vaak kan je na enkele dagen nieuwe knopjes zien opkomen.

Groeien kost energie. Vergeet je planten daarom niet te voeden met Pokon Bio Tuinmest. Sommige planten stellen aanvullende eisen aan hun voeding, zoals extra calcium of ijzer. Kies in dat geval een Pokon mest die past bij de behoefte van jouw planten.

5. Maak het muggen moeilijk

Zit je net in je tuin te genieten van de ondergaande zon, verstoren zoemende muggen je rust. Muggen horen helaas bij de zomer, maar je kan ervoor zorgen dat je tuin minder aantrekkelijk voor ze wordt. Muggen vermenigvuldigen zich in stilstaand water. Door bakken met water, zoals leegstaande plantenbakken, gieters en emmers leeg te gooien voorkom je dat daar een perfecte kinderkamer voor muggen ontstaat. Heb je een regenton in je tuin? Hartstikke goed voor het milieu natuurlijk, maar zo’n grote open bak vol water heeft een grote aantrekkingskracht op deze vervelende zoemende insecten. Dek je regenton daarom zo goed mogelijk af.

Wil je nog meer doen om muggen te weren? In dat geval zijn er verschillende planten waar muggen niet van houden, zoals munt, rozemarijn, kattenkruid, goudsbloem, lavendel en citroengras. Plant deze rondom je terras om muggen op afstand te houden.

6. Wees lief voor je gazon

Je gazon krijgt veel te verduren in de brandende zon. Geef je groene tapijt daarom extra aandacht. Gebruik Pokon Bio Gazonmest voor een gezond, mooi en groen gazon. Normaal gesproken is het belangrijk je gazon regelmatig te maaien, mar wordt er een droge en warme week voorspeld, dan kun je dit klusjes beter even uitstellen. Ga je weer maaien, maai het gras niet korter dan 4 cm. Doe je dit wel, dan is er de kans dat er bruine plekken ontstaan in je gazon.

Door twee keer per week je gazon water te geven tijdens warmere periodes, blijft het groen en fris. Doe dit bij voorkeur in de avond of ochtend om te voorkomen dat het vochtige gras kan verbranden. Tip: zet een leeg glas op het gazon en sproei net zo lang tot er 3-4 centimeter water in het glas staat. Dan weet je dat je voldoende water hebt gegeven om de bodem diep genoeg te bevochtigen.

 

Met deze tips weet je precies waar je kan beginnen bij het zomerklaar maken van je tuin. Door goed voor je planten en gazon te zorgen, kunnen ze de warmere dagen met gemak aan. Dat wordt deze zomer dus genieten in jouw tuin vol mooi groen en prachtige bloemen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border