Nieuws
vermiculiet
15 feb. 2019

Start met zaaien

Het is zo leuk, het moestuinseizoen komt toch echt ineens wel weer heel erg dichtbij. Buiten zaaien zou ik echt nog even mee wachten, want daar is het nog veel te koud voor. Naast het maken van een moestuinplan, het opdoen van inspiratie en het uitzoeken van zaden, kun je ook binnen al wat gaan zaaien.

Ik start altijd half februari met het zaaien van pepers en paprika. De rassen zijn inmiddels uitgekozen: dit jaar worden het 3 rassen pepers (Adjuma peper, Cayennepeper, rode chilipeper) en 5 rassen paprika (Sweet banana, orange ton, Red Bell, Corno di toro rosso en Corno di toro GIallo). Ik heb alles al klaarliggen om van start te gaan, maar wat heb je allemaal nodig en hoe doe je dit eigenlijk?

Wat heb je nodig

  • Kweekbak met kap (de kap is voorzien van ventilatie schuifjes)
  • Zaai- en stekgrond
  • Vermiculiet
  • Emmer
  • Water
  • Zaden
  • Warm plekje in huis boven de 20 graden
  • Plantenspuit gevuld met water

Stappenplan pepers zaaien

1. Doe de zaai- en stekgrond samen met de vermiculiet in een emmer en doe hier wat water bij, mix dit met je handen totdat je merkt dat het allemaal goed aan elkaar blijft plakken. Zorg dat het niet te droog en ook vooral niet te nat is. Als het te nat is, zorgt dat ervoor dat de zaden kunnen gaan schimmelen.

2. Doe het mengsel van de grond in de kweekbak en druk het voorzichtig aan.

3. Maak met een satéstokje kleine gaatjes in de grond en doe per gaatje 1 zaadjein de grond. De zaadjes moeten net zo diep de grond in als ze groot zijn. Dek de zaadjes af met het mengsel en druk het weer zachtjes aan.

4. Hierna moet je wachten, want de kiemduur van pepers en paprika is 8-20 dagen. Het kan dus even duren voordat ze boven de grond uitkomen. Zet ze op een warme plek van ca. 20 graden.

5. Haal om de week even 3 minuutjes de kap eraf, zodat de bak wat kan luchten. Mocht de grond heel erg droog worden (wat vaak pas gebeurd als de kap eraf is), dan kun je de grond weer wat natter maken met de plantenspuit. Gebruik nu nog geen gietertje, want de zaden kunnen daardoor namelijk wegspoelen en de wortels kunnen beschadigen.

6. Als de zaailingen tegen de kap aan komen, dan kan de kap eraf gehaald worden.

7. Als het plantje 4 blaadjes heeft, kun je de plantjes verpotten naar potjes met universele potgrond, maar meng hier nog wel wat vermiculiet doorheen. Zo hebben de wortels goed de mogelijkheid om alle kanten op te groeien.

Heel veel succes met het zaaien en vooral heel veel plezier!!

Groetjes,

Floor

Lees ook: Kies de juiste zaden

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin