Nieuws
floor-zaden-2
8 feb. 2019

Kies de juiste zaden

Wist je dat er veel verschillende rassen van alle groentesoorten bestaan? Ieder ras is met zorg gekweekt en ontwikkeld. Deze rassen hebben weer allemaal andere eigenschappen waardoor ze bijvoorbeeld geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat of een andere vorm, smaak of grootte hebben dan de rassen die we gewend zijn.

Met het uitzoeken van mijn zaden houd ik er altijd rekening mee welke rassen, met de juiste eigenschappen, er het beste bij mijn moestuin passen. Je kunt je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Op wat voor type grond kweek ik?
  • Heb ik een kas of kweek ik alles buiten in de volle grond?
  • Hoeveel zon heb ik in de moestuin?

Mijn conclusie als voorbeeld:

Zelf heb ik een moestuin met de volgende kenmerken: zandgrond, voedselarm (1), licht van gewicht (2), waterdoorlatend (3), geen kas (4) en ik kweek alles in de volle grond. Op sommige plekken heb ik 6 uur (5) zon per dag, maar op andere plekken heb ik maar 3 uur (6) zon per dag.

  • Dit kun je oplossen door wat moestuingrond door de grond te werken. Hark dit door de eerste laag zandgrond heen (houd ongeveer 30cm aan).
  • Een voordeel voor wortelgroenten is dat deze supergoed op zandgrond groeien. Er is namelijk geen druk door de grond, waardoor de wortels alle ruimte hebben om alle kanten op de groeien. Mocht je klei of vastere grond hebben, dan is er veel meer tegendruk van de bodem en zul je merken dat de wortelgroenten kleiner blijven. Je kunt hier bijvoorbeeld zandgrond doorheen werken.
  • Zandgrond laat veel water en dus ook voeding door, waardoor de bodem net wat vaker water en voeding nodig heeft. Vooral in de zomermaanden als het erg warm is, zul je de moestuin dus net wat vaker water moeten geven.
  • Ik moet dus kiezen voor rassen die allemaal buiten kunnen groeien. Als je tomaten wilt kweken in de volle grond dan kan dit, maar je moet rekening houden met een resistent ras dat beter tegen kou en tegen wat meer regen kan.
  • Een moestuin met 6 uur zon per dag is ideaal voor vruchtgroenten. Denk aan pompoenen, courgettes, komkommers en tomaten. Deze groenten houden van warmte en hebben zonnestralen nodig om de vruchten te laten rijpen.
  • Ook op plekken in de moestuin met wat minder zon kun je veel groenten zaaien. Denk aan bladgroenten zoals spinazie, pluksla, rucola, andijvie en winterpostelein.

Groetjes,

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin