Tips
monstera stekken gatenplant
17 nov. 2023

Monstera stekken

De Monstera Deliciosa, ook wel gatenplant genoemd, is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke bladvorm en eenvoudige verzorging. Wist je dat je deze plant gemakkelijk kunt vermeerderen door te stekken? In dit blog leer je stap voor stap hoe je een Monstera kunt stekken. Stekken is het vermeerderen van een plant.

Hoe stek je een Monstera?

De plant maakt heel snel bladeren met luchtwortels aan om zo als plant groter te worden. Sommige planten gaan de hoogte in en maken geen luchtwortels. Een Monstera is daarentegen officieel een kruipende plant, dus deze blijft laag aan de grond en heeft daarom per blad een wortel nodig om verder te kunnen kruipen. 

Stappenplan voor het stekken van een Monstera:

  1. Zoek een stengel met een blad en luchtwortel. De luchtwortel is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe wortels. Kies een stek van minimaal 10 centimeter lang.
  2. Plaats de stek in een doorzichtige pot of glas met water. De luchtwortel moet in het water hangen. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  3. Ververs het water elke week om schimmelvorming te voorkomen.
  4. Na een aantal weken ontstaan er dan wortels. Dit zijn waterwortels. Let wel op dat deze wortels nog niet geschikt zijn om zo in de potgrond over te potten. Neem eerst wat stekpoeder en doop de wortels hierin. Dit zorgt ervoor dat de wortels beter kunnen wortelen.
  5. Kies niet voor een te grote pot en vul deze onderin met Hydrokorrels en vervolgens met Palmen Potgrond

Standplaats Monstera

Het is een plant die normaal voorkomt in een tropisch klimaat in het oerwoud. Je kunt je voorstellen dat daar niet op alle plekken zon is. De plant groeit dus ook heel erg goed op een plek met wat meer schaduw. Geen paniek als je een ruimte hebt met wat minder zonlicht. Als je de plant op een lichte en zonnige plek neerzet, zul je zien dat de plant veel sneller zal groeien.

Water geven Monstera

Water geven doe je 1 keer in de week. In de zomermaanden is het goed om wat plantenvoeding door het water te mengen. De planten zijn op hun best als er lekker veel zonlicht is, dus ze kunnen dan wel wat extra voeding gebruiken om groot en sterk te worden.

Zie je ineens bruine randjes langs de bladeren verschijnen, dan is dat een teken dat de plant te weinig water krijgt.

Lees hier nog meer over het verzorgen van een Monstera.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten