Nieuws
monstera stekken gatenplant
9 nov. 2018

Monstera stekken

Mijn huis staat vol met planten: Ik hou niet alleen van moestuinplanten, maar ook van binnenplanten. Deze planten zuiveren de lucht en het is ook nog eens heel erg gezellig. Ik heb veel favoriete planten in huis, variërend van hangplanten die de hele muur bedekken tot grote planten op stam. De Monstera Deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd, is bijna niet meer te missen in een woonkamer. Deze plant is zo mooi, de bladeren zijn heel mooi diepgroen en de plant groeit in de zomermaanden best snel. De Hollandse naam heeft deze plant trouwens te danken aan de gaten in het blad (heel logisch eigenlijk).

Wist je dat je een Monstera ook heel gemakkelijk kunt stekken?! Stekken is eigenlijk het vermeerderen van een plant.

Hoe stek ik een Monstera?

De plant maakt heel snel bladeren met luchtwortels aan om zo als plant groter te worden. Sommige planten gaan de hoogte in en maken geen luchtwortels. Een Monstera is daarentegen officieel een kruipende plant, dus deze blijft laag aan de grond en heeft daarom per blad een wortel nodig om verder te kunnen kruipen. Deze bladeren met wortel kun je afknippen en in vaas/pot met water zetten. Na een aantal weken ontstaan er dan wortels. Dit zijn waterwortels. Let wel op dat deze wortels nog niet geschikt zijn om zo in de potgrond over te potten. Neem eerst wat stekpoeder en doop de wortels hierin. Dit zorgt ervoor dat de wortels beter kunnen wortelen.

Standplaats

Het is een plant die normaal voorkomt in een tropisch klimaat in het oerwoud. Je kunt je voorstellen dat daar niet op alle plekken zon is. De plant groeit dus ook heel erg goed op een plek met wat meer schaduw. Geen paniek als je een ruimte hebt met wat minder zonlicht. Als je de plant op een lichte en zonnige plek neerzet, zul je zien dat de plant veel sneller zal groeien.

Water geven

Water geven doe je 1 keer in de week. In de zomermaanden is het goed om wat plantenvoeding door het water te mengen. De planten zijn op hun best als er lekker veel zonlicht is, dus ze kunnen dan wel wat extra voeding gebruiken om groot en sterk te worden.

Zie je ineens bruine randjes langs de bladeren verschijnen, dan is dat een teken dat de plant te weinig water krijgt.

Mocht je vragen hebben over het stekken van een Monstera, dan hoor ik het natuurlijk graag.

Groetjes,

Floor

kamerplanten-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten