Nieuws
floor-verzorgen-en-voeden-1
23 mei 2019

Moestuinplanten verzorgen en voeden

Het is zover hoor, alle plantjes zijn inmiddels buiten uitgeplant in de volle grond, potten of de moestuinbak. Nu is het vooral zorgen dat alle plantjes groot en sterk worden. Hieronder geef ik je een aantal tips hoe je zorgt dat dit gaat lukken

Afdekken

Heel veel planten die je buiten uitplant zijn nog klein en dus erg aantrekkelijk voor heel veel soorten dieren. Denk aan; muizen, rupsen, konijnen, vogels en ook de beruchte slakken die in heel veel tuinen actief zijn. Helaas ontkom je hier niet aan want deze beestjes zijn natuurlijk ook nodig, maar het is natuurlijk niet prettig als de plantjes binnen no time opgegeten zijn.

Kippengaas – dit zorgt ervoor dat de vogels je jonge bonen scheuten niet op kunnen eten die net uit de grond komen. Dek het net gezaaide bed af met een boogje kippengaas. Verwijder het als de plantjes ongeveer 5 cm groot zijn. Dan zijn ze niet meer aantrekkelijk voor de vogels en blijven ze ervan af.

Cacaodoppen – dit is voor mij echt een uitkomst. Het houdt niet alleen de slakken op een afstand* vanwege de scherpe randjes, maar het zorgt ook meteen voor een beter bodemleven en een vochtige grond. Dit komt de plant alleen maar ten goede. Dus ook als je geen slakken hebt in de tuin is het gebruik van cacaodoppen aan te raden.

*uiteraard zijn alle slakken anders en kunnen de slakken die in jouw tuin rond kriebelen wel over de scherpe randjes heen. Probeer dan eens kapotte schelpjes, koffiedik, kapotte pistachenootjes of koperdraad.

Vliesdoek – eerst buig ik pvc buizen tot een boog en steek ze in de grond. Hier span ik dan vliesdoek over om mijn kolensoorten te beschermen. Een aantal jaar heb ik geprobeerd kolen te kweken zonder vliesdoek, maar dan kom je er snel achter dat de rupsen de hele plant opeten. Zorg dat je het op tijd afdekt voordat de rupsen erop zitten. Als de planten al onder zitten is er namelijk niet veel meer aan te doen.

Voeden

Als de planten goed groeien en niet worden aangevallen door de beestjes is het natuurlijk belangrijk om voldoende water te geven. Als het af en toe regent is het niet nodig, maar komen er weer zonnige dagen aan houdt dan de vochtigheid van de grond goed in de gaten.

Als je merkt dat vooral vruchtgroenten (tomaten, courgette, pompoen etc.) van blad verkleuren is het tijd om te voeden. Hiervoor kun je compost gebruiken of speciale moestuinvoeding. Deze korrels doe je in een gieter met een broeskop en vul je het liefste af met regenwater. Begiet de plant aan de voet.

Mochten de planten vruchten gaan vormen, dan is het ook goed om wat extra voeding te geven om de plant een handje te helpen.

Heel veel succes allemaal met de moestuin komend seizoen, als je vragen hebt kun je ze hieronder altijd stellen.

Lees ook: Mei in de moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin