Nieuws
floor-pokon-tomaten-verzorg-weetjes1
19 jul. 2019

Je tomaten verzorgen

Het is tomatentijd: nog niet om te oogsten maar wel om te verzorgen. Het is belangrijk om de volgende dingen niet te vergeten bij de tomaten die in de volle grond, in pot op het balkon of in de kas staan. Het allerbelangrijkste wat je nu vooral niet moet vergeten is het volgende:

Dieven

Vergeet de tomaten niet te dieven. De grootte van het plantje kan heel erg variëren. Dit ligt vooral aan de omstandigheden waar in deze grootgebracht is, wanneer deze is uitgeplant, hoeveel warmte en water hij gekregen heeft, maar ook hoe je de plant dieft. Als je zorgvuldig de okselscheutjes weghaalt en zorgt dat de plant 1 hoofdstam behoudt, is hij nu al erg lang geworden. De kans is zelfs aanwezig dat er al vruchten te zien zijn. Als je de dieven laat zitten, gaat de voeding vooral naar het blad en niet naar de bloemen en de vruchten, wat natuurlijk zonde is. Hier doe je het voor, die heerlijke tomaatjes.

Water geven

Geef enkel water aan de voet van de plant, zo is de plant namelijk minder vatbaar voor ziektes die langs kunnen komen vliegen. Die worden namelijk sneller opgenomen bij nat blad. Als je de planten onder een afdakje hebt staan, zul je hier minder last van hebben, maar ook dan is het belangrijk het blad vooral met rust te laten.

Opbinden en begeleiden

Vergeet de plant niet te begeleiden en op te binden. Ik bind de plant op langs een touwtje, die vastzit aan een bamboestok. Doe je dit niet, dan ligt de plant binnen de kortste keren op de grond en zal hij het niet overleven.

Onkruidvrij houden

Zorg ervoor dat de tomatenplanten de enige plantjes zijn die op deze plek groeien, op de afrikaantjes en basilicum na natuurlijk. Deze zorgen ervoor dat de smaak wordt versterkt en dat de aaltjes in de grond op een afstandje blijven. Alle andere plantjes wil je niet in de buurt hebben, want deze nemen de vruchtbare voeding op die je eigenlijk over wilt houden voor de tomatenplantjes.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Wat te doen met nog groene tomaten?

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin