Als je net zoals ik tomaten in de buitenlucht hebt groeien, kan het zeker voorkomen dat niet alle tomaten rood worden. Dit heeft te maken met het aantal zonuren en de warmte. In de maanden september en oktober kan het nog best warm zijn, maar de zonuren nemen wel flink af. Het rijpen van tomaten gaat echt alleen maar met minimaal 6 uur zon per dag en veel warmte (minimaal 15 graden). Het kweken van tomaten in een kas is dan ook zeker aan te raden, zodat je in het voorjaar eerder kan beginnen en tot later door kan gaan. Meer tijd dus voor het rijpen. Als je net zoals ik geen kas hebt, is de kans veel groter dat je met groene tomaten blijft zitten. Wat dan kan helpen om toch de meeste tomaten nog rood te krijgen, is de tomatenplanten toppen. Knijp de top van de plant eruit, zo zal de meeste voeding naar het rijpingsproces gaan en niet naar de aanmaak van het blad van de plant.
De groene tomaten die je nog aan de tomatenplant hebt hangen kan je niet zo opeten, deze zijn giftig. Maar hier is wel een manier voor om ze alsnog te kunnen eten. Doordat je de groene tomaten verhit, gaan de schadelijke stoffen dood en kan je de tomaten nog wel gebruiken om dingen mee te maken. De smaak is wel wat zurig dus houdt hier rekening mee.
Wat kan je allemaal doen met de groene tomaten?
In de kassen worden de tomaten ook altijd onrijp geplukt. Als je hele rijpe tomaten oogst is de houdbaarheid veel minder lang. De tomaten worden dan soms bij een bananendoos gelegd, zodat de tomaten toch rijp genoeg worden om de winkel in te gaan. Niet alleen bananen helpen maar appels ook. Appels maken ethyleen aan wat de rijping van de tomaten kan bevorderen. Je moet er wel rekening mee houden dat de smaak wel minder is dan van een tomaat die rood van de plant is geplukt.
In de warme woonkamer tussen een paar rijpe tomaten lukt ook altijd. Dit duurt alleen wel wat langer dan naast de rijpe bananen of appels. Dubbelop kan je natuurlijk ook gewoon doen J! Zorg wel dat je er dan meteen iets mee maakt, want anders worden de tomaten te rijp en dat is ook niet lekker.
Wat heb je nodig? (2 potten van 450 gram):
- 800 gr tomaten groene of rode tomaten
- 1 rode of witte ui
- 2 appels
- 100 gr frambozen
- 150 gram rietsuiker
- 150 ml appelazijn
- beetje grof zout
- 70 gr rozijntjes
- 1 eetlepel kaneel
- 2 potten met deksel 450 gram
Snijd de groene en rode tomaten in stukken en snipper de ui. Doe dit samen in een grote kom met zout erover en laat een uur staan.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in fijne stukjes. Doe de appelazijn en de suiker in een pan en laat dit koken. Doe de appels en de rozijntjes in de pan en laat dit 10 minuten op halfhoog vuur lekker pruttelen.
Giet het tomaten uienmengsel af in een vergiet en doe deze, samen met de frambozen, in de pan bij de appels. Roer dit alles goed door elkaar.
Laat dit ca. 50 minuten staan tot het een dikke massa is.
Neem je potten en zorg dat deze goed schoon zijn. Doe de potten in een pan en giet er kokend water overheen. Zorg dat de potten helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en laat dit een kwartiertje staan. Haal de potten er voorzichtig uit met een tang en giet hier dan de kokendhete chutney in. Draai snel de doppen erop en laat de potten onderste boven afkoelen.
Deze potten kan je zeker een jaar bewaren!
Chutney eet je bij een lekkere kaasplank. Maar je kan het ook serveren bij een stuk vlees. Ik vind de chutney lekkerder als deze al een paar maanden in een luchtdichte pot zit. De smaken trekken dan goed in. Probeer het maar eens! Je merkt echt verschil tussen een pot die een week geleden gemaakt is of 3 maanden geleden.
Groetjes,
Floor - Floors Moestuin