Nieuws
De voorgezaaide jonge plantjes van Floor van Floors moestuin
22 mei 2020

Half mei: Een rondje door de moestuin

Het is weer tijd voor een rondje door de moestuin. Het groeit allemaal snel en er zijn steeds meer groene sprietjes die boven de grond komen, dat is zo leuk. Ik kan niet wachten tot de zomer wanneer alles helemaal groen is. Het is ieder jaar toch weer een verrassing wat er gaat gebeuren. Beestjes, het weer en de zaden kunnen namelijk je planning helemaal veranderen. Ik kan je vertellen dat een moestuin niet altijd loopt zoals je had gehoopt en er altijd wel iets gebeurt dat je niet had verwacht. Dat is alleen maar leuk, want zo is ieder jaar anders en leer je ieder jaar weer wat bij.


Mulchen met cacaodoppen

We hebben ontzettend warme dagen gehad, waardoor alles echt snel gegroeid is en alle planten ook heel veel water nodig hadden. De warmte zorgt er natuurlijk voor dat het water een stuk sneller verdampt. Hierbij een kleine tip; strooi cacaodoppen rond de voet van de planten, zo blijft het water langer in de grond, omdat de zon er niet bij kan. Hierdoor hoef je dus minder water te geven.


Zaailingen in zicht

De eerste bietjes en wortels komen boven. Het lijkt altijd zo lang te duren totdat ze ontkiemen, maar als er wat warme dagen zijn, zie je ineens allemaal minisprietjes naar boven komen. Dat vind ik zo leuk om te zien! Daarnaast zijn er al kleine sprietjes van palmkool, schorseneren, pastinaak, snijbiet en spinazie te vinden.


Planten naar buiten

Wat stond de keuken vol met groen. Aangezien wij aan het verbouwen zijn, had ik nog geen vaste plek waar ik alle plantjes neer kon zetten. Alles stond dus in de keuken op een geknutselde oplossing om alle plantjes onder de groeilampen te kunnen plaatsten. Alle plantjes zijn inmiddels buiten uitgeplant. Meestal heb ik als vuistregel; na 15 mei (ijsheiligen) kunnen alle plantjes naar buiten. Maar tegenwoordig weet je het gewoon niet meer. Ik kijk toch liever eerst even naar de weersvoorspelling en de plantjes gaan pas naar buiten als het overdag boven de 15 graden is en ook blijft. Daarom heb ik dus mijn plantjes ook wat later buiten laten afharden en uiteindelijk uitgeplant.


De pepers, paprika, mais, courgette en pompoen zijn buiten in de volle grond uitgeplant. De grond heb ik eerst voorzien van moestuingrond zodat ze een goede start hebben voor dit seizoen. Als de eerste vruchten zichtbaar worden, voed ik ze altijd nog wat bij met moestuinvoeding.

De planten die ik in de kas uitgeplant heb, zijn de tomaten en aubergine. Een aantal tomatenplanten, van een speciaal ras dat klein blijft en zeer geschikt is voor in een pot, heb ik in speciale tomatenpotten uitgeplant voor op het terras. Tomaten zijn namelijk ideaal om ook in potten te kweken.

Aardbeien afdekken

Ik heb heel veel verschillende soorten fruit in de tuin, waaronder aardbeien met hele mooie witte en rode bloemen. Uiteindelijk zullen deze allebei rode aardbeien geven. Ik heb ook nog een aantal plantjes uit mijn oude moestuin meegenomen en in potten uitgeplant, waaronder de ananas-aardbei. Deze wordt wit en smaakt een beetje naar ananas. Deze is dus heel erg lekker. Vergeet de aardbeienplantjes niet af te dekken met netten of gaas. Zelf heb ik iets leuks gemaakt van oude latten, die ik over had van de verbouwing, en kippengaas. Op deze manier kunnen de vogeltjes straks niet bij de vruchten komen en kan ik er zelf lekker van genieten.

Zoals je ziet, staat de moestuin in mei zeker niet stil en kan jij er heerlijk van genieten.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Doperwtjes kweken

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin