Nieuws
fruitstruikjes-floor-4
27 mrt. 2020

Vier leuke fruitstruikjes voor in de moestuin

Het seizoen van het kweken van je eigen groenten, kruiden en fruit is weer aangebroken. Ik word er altijd heel erg blij van als ik weer lekker naar buiten kan. Naast dat je misschien al een lijstje hebt van wat je graag wil gaan verbouwen qua groenten dit jaar, kan ik je misschien nog wat inspiratie geven op het gebied van fruit. Misschien heb je al jaren dezelfde planten staan die het nog supergoed doen of misschien ben je net verhuisd, heb je een nieuwe volkstuin of ben je toe aan een nieuwe fruitsoort, dan heb ik hieronder een aantal lekkere varianten voor jou op een rijtje gezet.

  • Braam
  • Blauwe bes
  • Vlierbes
  • Japanse wijnbes

Misschien zijn ze je allemaal bekend of misschien ook helemaal niet. Wat ze in ieder geval gemeen hebben, is dat ze het allemaal goed doen in ons Nederlandse klimaat. Ze geven vruchten die lekker zoet zijn en de vruchtjes zijn ook heel erg gewild bij andere dieren. Het is dus verstandig vooral de braam en roze bes (blauwe bessenras) goed in de gaten te houden in het seizoen en eventueel af te dekken met netten of gaas waar vogels niet doorheen kunnen, maar waar ze ook niet in verstrikt kunnen raken.

Braam

Plant de braam uit op een lekker zonnige plek, dan krijg je de lekkerste vruchten en de beste oogst. De bloemen zul je vooral zien van mei tot juni, want dan bloeit hij en is het ook de periode dat de bloemen bevrucht zullen worden. Er bestaan tegenwoordig rassen die geen doorns hebben. Zo is het supermakkelijk om de vruchtjes te oogsten, maar dit maakt het ook makkelijker voor de vogeltjes, want zij zijn er ook dol op. Dit ras moet je dus wel even afdekken als je vruchten ziet komen. De bramenstruik moet je wel goed snoeien in oktober om hem in toom te houden, want anders gaat hij de hele tuin door.

Blauwe bes

Ik ben er echt dol op, maar ze zijn zo ontzettend duur in de winkels. Dat is ook wel begrijpelijk, want het is best een klus om deze vruchtjes te oogsten. Ze zitten bomvol vitaminen en antioxidanten, dus ze zijn ook nog eens supergoed voor je. Ik zou zeggen: als je nog geen struikje in de tuin hebt groeien, plant er dit jaar dan eentje. Mijn favoriete ras is de bluecrop. Deze is goed bestand tegen het Hollandse klimaat en geeft dikke en grote bessen. Uiteraard moet de struik eerst even aanslaan, wil hij een goede oogst geven, dus dit zal het 2de jaar na uitplanten zijn. Zet de plant lekker op een warme plek en ook uit de wint. De periode dat je de besjes kunt oogsten is juli – augustus. In het voorjaar kun je de takken wat terugsnoeien om de vruchtgroei wat op te schroeven. De plant houdt van natte grond en een zand- en veenachtige samenstelling. Bij het uitplanten maak je een groot gat waar je een beetje turf in gooit. De rest kun je gewoon met potgrond afdekken.

Vlierbes

Je ziet de vlierbes ook heel veel in parken op een zonnig (en deels schaduw) plekje staan. Ik vind vlierbessensiroop heerlijk, dus waarom neem ik dan geen eigen boompje in de tuin? In de maand juni en juli bloeit hij supermooi. Het zijn allemaal hele kleine, witte bloemen bij elkaar. Schermen noemen ze dit. Wist je dat bijen, vlinders en hommels dol zijn op deze tuinplant? De bloemen vormen zich later naar hele kleine zwarte besjes. Vogels vinden ze heerlijk en wij kunnen de besjes gebruiken om er bessensap van te maken.

Japanse wijnbes

Dit vruchtje lijkt een beetje op zowel de framboos als de braam. Deze struik heeft alleen heel veel kleine stekeltjes langs de stammen, waardoor je hem beter niet aan kunt raken, omdat ze steken. Deze zijn het eerste jaar groen en worden daarna bruin. Aan het einde van het seizoen, in oktober, kun je de bruine stelen allemaal wegknippen. In mei – juni krijgt de struik bloemen en deze worden bevrucht door hommels en bijen, waardoor ze omgetoverd zullen worden tot heerlijke besjes. Deze kun je dan plukken in augustus – september. Je weet dat ze goed zijn als je vastpakt en ze een beetje plakken. Ze zijn niet heel lang te bewaren, dus je kunt ze beter meteen lekker opeten. De planten groeien in het zonnetje eigenlijk op alle grondsoorten. Dit is heel makkelijk dus.

Ik hoop dat je weer wat extra inspiratie hebt voor in je moestuin. Ik kan jullie deze struiken in ieder geval aanraden. Veel plezier met moestuinieren.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Zaaien: We kunnen weer van start

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin