Er zijn heel veel gewassen die zo makkelijk zijn om te kweken dat ze bijna niet kunnen mislukken. Wat dacht je van doperwtjes? Veel mensen eten deze erwtjes enkel uit pot, blik of de vriezer, maar de verse doperwtjes zijn toch echt het allerlekkerst net zoals bij heel veel andere gewassen. Ik wil jullie in deze blog stap per stap uitleggen hoe je doperwtjes kweekt en waar je aan moet denken.
Het zaaien van deze heerlijke erwtjes kan meteen in de volle grond, maar je kunt ze ook eerst binnen voorzaaien om op deze manier de oogst wat te verspreiden. Bereken eerst hoeveel plantjes je buiten in de tuin uit wilt planten. Er komen ca. 10 tot 15 peulen aan een plantje, waar steeds 3 erwtjes in zitten. Doe hierna het aantal erwtjes + 10 stuks in een glaasje water en laat 24 uur staan. Zo zuigen de erwtjes zich vol en zullen ze erna beter ontkiemen. Ik zaai altijd wat extra zodat ik zeker weet dat ik de sterke plantjes later buiten uit kan planten.
De erwtenplantjes kunnen eind maart, begin april buiten worden uitgeplant in de volle grond, want dan zijn ze ongeveer 10 cm groot. Zaai, naast de uitgeplante plantjes, nog wat erwtjes bij die je 24 uur ervoor in een glas met water hebt gedaan.
Het is verstandig om de erwtjes langs een rekwerk te laten groeien, ze hebben namelijk hele kleine grijpertjes waardoor ze zichzelf omhoog begeleiden. Merk je dat ze een beetje gaan hangen, dan kun je ze zelf een handje helpen door de steeltjes voorzichtig rond het rek te wikkelen. De steeltjes zijn fragiel, dus kijk hierbij uit.
In de maand mei zul je de eerste witte bloemen zien zitten en in juni vormen deze bloemen zich tot de peulen. In deze peulen zitten dan, afhankelijk van het ras, een aantal erwtjes. Het aantal erwtjes per peul kan verschillen van 3 tot 8 stuks.
Verse doperwtjes kun je het beste meteen eten, maar heb je er echt veel te veel dan kun je ze ook invriezen. Dit kan je doen door de erwtjes eerst te blancheren. Dit is het ca. 3 minuten koken in een ruime pan met water. Spoel ze na het koken direct af met koud water en doe ze in een bakje met deksel, dat je erna in de vriezer legt. Zo kun je nog heel lang je erwtjes uit eigen moestuin eten zonder ze weg te gooien.
Zelfs de peultjes waar de erwten in zitten, kun je aan de plant laten hangen en laten drogen. Deze zaden kun je volgend seizoen dan gewoon weer opnieuw zaaien.
Zelf kies ik rassen die niet heel erg hoog worden: ‘Progress nr 9’ bijvoorbeeld. Deze blijft laag, ca. 140cm. Het voordeel hiervan is dat ze ook niet zoveel schaduw geven aan andere planten die ernaast groeien.
Groetjes,
Floor