Blog
floor-doperwtjes-in-pot-3
8 mei 2023

Doperwtjes kweken

Er zijn veel gewassen die heel gemakkelijk te kweken zijn en bijna niet kunnen mislukken. Wat dacht je van doperwtjes? Veel mensen eten deze erwtjes alleen uit een pot, blik of de vriezer, maar de verse doperwtjes zijn echt het allerlekkerst, net zoals veel andere gewassen. In deze blog wil ik jullie stap voor stap uitleggen hoe je doperwtjes kweekt en waar je op moet letten.

Doperwtjes zaaien

Je kunt deze heerlijke erwtjes direct in de volle grond zaaien, maar je kunt ze ook eerst binnen voorzaaien met Pokon Bio Zaai & Stekgrond of in vermiculiet om de oogst wat te spreiden. Bereken eerst hoeveel plantjes je buiten in de tuin wilt hebben. Er groeien ongeveer 10 tot 15 peulen aan elk plantje, met elk 3 erwtjes erin. Doe vervolgens het aantal erwtjes plus 10 stuks in een glas water en laat het 24 uur staan. Op deze manier zullen de erwtjes zich volzuigen en daarna beter ontkiemen. Ik zaai altijd wat extra zodat ik er zeker van ben dat ik later sterke plantjes naar buiten kan verplaatsen.

Uitplanten doperwten

Je kunt de erwtenplantjes eind maart of begin april buiten in de volle grond uitplanten wanneer ze ongeveer 10 cm groot zijn. Zaai naast de geplante plantjes nog wat extra erwtjes, die je 24 uur eerder in een glas water hebt laten weken.

floor-doperwtjes-4

Rekwerk

Het is slim om de erwtjes langs een rek te laten groeien, omdat ze kleine grijpertjes hebben waarmee ze zichzelf omhoog kunnen trekken. Als je ziet dat ze een beetje gaan hangen, kun je ze helpen door de steeltjes voorzichtig om het rek te wikkelen. Wees voorzichtig, want de steeltjes zijn kwetsbaar.

Oogsten van doperwten

In mei zie je de eerste witte bloemen verschijnen, en in juni veranderen deze bloemen in peulen. In deze peulen zitten dan, afhankelijk van het ras, een aantal erwtjes. Het aantal erwtjes per peul kan variëren van 3 tot 8 stuks.

floor-doperwtjes-in-pt-2

Geoogste doperwtjes bewaren

Verse doperwtjes zijn het lekkerst als je ze meteen eet, maar als je er echt te veel hebt, kun je ze ook invriezen. Je kunt dit doen door de erwtjes kort te blancheren, wat betekent dat je ze ongeveer 3 minuten kookt in een ruime pan met water. Spoel ze na het koken direct af met koud water en bewaar ze in een bakje met deksel dat je in de vriezer plaatst. Op deze manier kun je nog lange tijd genieten van doperwtjes uit je eigen moestuin zonder ze weg te hoeven gooien.

Zaden drogen

Zelfs de peultjes met erwten erin kun je aan de plant laten zitten en laten drogen. De zaden hiervan kun je dan volgend seizoen opnieuw zaaien.

Doperwt rassen

Ik kies zelf voor erwtenrassen die niet te hoog worden, zoals bijvoorbeeld 'Progress nr 9'. Deze blijft laag, ongeveer 140 cm. Het voordeel hiervan is dat ze niet te veel schaduw werpen op andere planten die ernaast groeien. Andere geschikte rassen kunnen zijn 'Half-High Homesteader', 'Little Marvel' of 'Novella'. 

Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin

Lees ook: 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin