Nieuws
De pompoenen die Floor heeft gebkweekt in haar moestuin, uitgestald op een bankje
21 nov. 2019

DIY: Kweek je eigen pompoenen

Ik vind dat de pompoen niet mag missen in de moestuin. Het is een plant waar in verhouding niet veel verzorging voor nodig is en er zal altijd wel 1 pompoen aan de plant zitten die je aan het einde van het seizoen kunt oogsten.

Binnen voorzaaien

Pompoenen zijn heel snelgroeiende planten en de zaden zijn ook erg groot in verhouding tot andere gewassen. Zelf zaai ik de pompoenen in april binnen voor. Eerder starten met het opkweken in huis zou ik zelf niet doen. Doordat ze zo snel groeien, zijn ze binnen de kortste keren megagroot en passen ze niet meer in huis. Daarom kies ik voor april, ca. 4 weken voordat je buiten gaat uitplanten. Dit doe je namelijk na ijsheiligen op 15 mei.

Een geschikte standplaats

Plant ze in mei uit op een superzonnige plek, want hoe meer zon, hoe beter de planten het zullen doen in het groeiproces. Ze hebben zelf 1m2 nodig per plant, dus zorg ervoor dat je ze de ruimte geeft. Tussen de pompoenen kun je makkelijk nog andere gewassen uitplanten. Zelf kies ik altijd voor mais. Omdat dit als een lange steel de hoogte in groeit, zitten ze elkaar eigenlijk niet in de weg.

De groeiwijze

Ik vind pompoenen ontzettend mooie planten. Het zijn kruipende planten, maar je kunt ze zelf begeleiden via een rekwerk naar boven toe. Dit scheelt heel veel ruimte in de moestuin. Pompoenplanten nemen namelijk veel ruimte in beslag. Dit komt door de grote bladeren, lange stelen en natuurlijk de grote pompoenen die er uiteindelijk aan komen te hangen.

Geef genoeg voeding

Het zijn echte veelvraten: ze houden van stevige compost en daar zul je uiteindelijk ook veel meer vruchten van plukken, dus dat moet je zeker doen. Het allerbeste is zelfs als je de pompoenen uitplant op een composthoop. Hij kruipt er dan gewoon tussendoor.

Verzorging van de pompoenplant

Per plant groeien er 3 - 4 vruchten die zo'n 1 - 3 kg per stuk kunnen wegen. Als de plant 3 vruchten draagt, is dit meer dan voldoende. Hierna kun je alle uiteinden die doorgroeien, afknippen. Dit doe je, zodat alle pompoenen aan het einde van het seizoen groot genoeg geoogst kunnen worden. De smaak van de pompoen wordt intenser als deze 2 - 3 maanden wordt bewaard.

Als er een pompoen in zicht is, leg deze dan altijd op een tegel. Dit voorkomt dat de schil plekken krijgt. De vrucht zal dan ook minder snel gaan schimmelen. Zie je ineens allemaal bruine bultjes ontstaan, dan is dit waterschade. Dit is geen reden tot paniek, want de pompoenen blijven superlekker.

Mijn favoriete rassen

Zelf kweek ik al 6 jaar pompoenen en ik heb inmiddels mijn eigen favorieten. Ik zou zeggen: probeer gewoon wat uit, naast deze favorieten van mij natuurlijk:

  • Butternut pompoen
  • Spaghetti pompoen
  • Red Kuri
  • Blue Hungarian

Succes met het kweken van je eigen pompoenen!

Groetjes,

Floor

Lees ook: Herfst: Kleine gewassen zaaien in huis
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin