Nieuws
luizen in moestuin
22 jun. 2018

Beestjes in de moestuin

Hebben jullie er ook last van, ongedierte in de moestuin? Ik wel helaas. Dit jaar zijn er bij mij veel minder slakken te vinden, maar ik heb wel heel erg last van muizen. Wat kun je er eigenlijk tegen doen? Één van de belangrijkste dingen die ik toepas: gebruik geen gif. Doe je dit wel, dan maak je niet alleen (bijvoorbeeld) de slak dood, maar ook het beestje dat de dode slak dan weer opeet. Daarnaast strooi je gif op een bodem waar je zelf later je groenten, kruiden en fruit van gaat oogsten. Daarom kun je dit het beste gewoon niet doen.

De meest voorkomende plagen zijn toch wel de luizen, muizen en slakken.

Luizen

Je hebt veel soorten luizen, maar wat moet je eigenlijk doen? Ze zuigen de energie en voeding uit de planten. Hierdoor stopt de groei van de plant of gaat deze in ieder geval veel langzamer. Je merkt ook dat de plant ineens veel gevoeliger is voor ziektes. Er bestaan planten die luizen op een afstand kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloem, kervel en lavendel. Daarnaast kun je luizen bestrijden met een mengsel van warm water en groene zeep. Doe dit in een plantenspuit met veel druk. Dit werkt echt bij mij! Herhaal dit wel een aantal keer.

Muizen

Deze beestjes zijn snel en heel klein en daarnaast nooit alleen, want hebben de hele familie bij zich. Het is daarom heel erg lastig om van muizen af te komen. Ook hiervoor geldt weer: strooi geen gif. Muizen komen en gaan, want 3 jaar geleden had ik er veel last van en vorig jaar weer niet. Ik geloof er dus ook in dat ik dit jaar gewoon even pech heb en hoop dat ze volgend jaar weer iemand anders lastigvallen. Je kunt deze beestjes opvangen in valletjes, maar ook op afstand houden met de volgende planten: munt (daar houden ze niet van), kamille, lavendel en knoflook.

Slakken

Ik denk dat de meeste mensen hier last van hebben. Het vervelende is dat iedere slak anders is en dat niet altijd alles helpt. Slakken kun je op een afstand houden door knoflook rondom je moestuin uit te planten. Alle beetjes helpen, dus dat zou ik sowieso doen. Daarnaast kun je rondom de plantjes die gevoelig zijn voor slakken (denk aan slasoorten, paprikaplantjes, doperwtjes, kruiden), cacaodoppen, kapotte schepjes en eierschalen strooien. Slakken komen tevoorschijn bij schemer, dus ’s ochtends en ’s avonds op pad gaan om de slakken te vangen is eigenlijk nog de beste oplossing. Al vraag ik me af of je daar iedere dag zin in hebt.

Ongedierte is niet prettig en het kan je hele oogst verwoesten, maar ik denk ook altijd maar zo: je helpt er ook wel weer de natuur mee. Het is dus aan jou om te kiezen welke stappen je verder onderneemt.

Mocht jij nog suggesties hebben die ik heb overgeslagen, zet deze dan in de comments hieronder, dan kunnen we daar allemaal weer van leren! succes met de beestjes.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Aardbeien kweken

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin