Nieuws
Moestuin Floor.jpg
2 sep. 2021

‘Afval’ hergebruiken in de (moes)tuin

Zoals je waarschijnlijk wel weet is echt alles te koop in de winkels en online. Dit is natuurlijk heel gemakkelijk en je hoeft er amper over na te denken. Ik kan je echter vertellen dat iets zelf maken (met materialen die je al hebt of over hebt) je heel veel voldoening geeft. Het geeft je een kick en is superduurzaam. In deze blog geef ik een aantal leuke voorbeelden van materialen die je kunt hergebruiken en dan met name spullen die heel veel mensen zien als afval of die je in veel tuinen tegenkomt. Duik eens de schuur in of kijk op zolder, want hier liggen vaak echte parels waar je waarschijnlijk helemaal geen weet van had.

Hergebruik van 'afval' 

Wist je dat je van lege voedingsflesjes en lege potgrondzakken van Pokon zelfs iets heel leuks kunt maken?

Lege voedingsflesjes hergebruiken

De lege voedingsflesjes, die trouwens tegenwoordig gemaakt zijn van gerecycled plastic, kun je heel goed gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om kleine plantjes in te laten groeien. Snijd de bovenkant van de fles eraf, zodat er een opening ontstaat. Op deze manier maak je een potje.

Ook kun je de flesjes op z’n kant gebruiken; snijd hier een opening uit en je kunt ze als een verticale wand gebruiken. 
 

Ik vind het heel erg handig om het lege flesje te gebruiken

als waterdispenser. Maak gaatjes in de dop en vul het flesje met water. Zet de

fles op zijn kop met de dop in de grond naast een plantje dat veel water nodig

heeft. Dit kan natuurlijk een buiten- of een binnenplant zijn.

Lege potgrondzakken hergebruiken

De potgrondzakken gebruik ik als puinzakken om mijn afval in af te voeren. Wij zijn op het moment aan het verbouwen en deze zakken komen dus heel goed van pas. Ook kun je de zakken gebruiken om bijvoorbeeld een zelfgemaakte schuur of overkapping mee waterdicht te maken. Je kunt de zakken als tussenlaag gebruiken op het dak, dat je afdekt met de toplaag, waardoor je eronder na een regenbui gewoon nog droog bent. De zakken met de potgrond erin, kun je ook gebruiken als kweekzakken. Maak een gat in de bovenkant en poot hier bijvoorbeeld een paar aardappelen in, zodat deze zich vermeerderen in de zak. Zo heb je geen pot, bak of volle grond nodig.

Zelf bouwen

Dit vind ik zelf altijd het allerleukste: het werken van niets naar iets. Het geeft ontzettend veel voldoening kan ik je vertellen. Zo maak je heel makkelijk van een oude pallet een hele leuke, groene, verticale wand. Hier kun je planten in laten groeien door in het hoogteverschil van de pallet worteldoek vast te maken. Hier doe je potgrond in en dan kun je hier aardbeien of diverse kruiden in uitplanten. Lees hier meer tips over de verticale moestuin.

Ook kun je van een paar plankjes en een paar oude spijkers of schroeven zo een bloembak op maat maken. Zo zie je maar dat je ook met ‘afval’ hele leuke en mooie spullen kunt maken. Je wordt hierna een stuk bewuster van spullen die je wegdoet. Door op zoek te gaan naar materialen die je nog hebt liggen, wordt vooral je creativiteit aangewakkerd..

Floor Moestuin (Fotograaf: Hanke Arkenbout)

Foto: Hanke Arkenbout

Vogelhuisje maken

Hieronder vind je een heel gemakkelijk stappenplan om zelf een vogelhuisje te maken van een paar plankjes die je nog hebt liggen. Dit kunnen oude onderdelen van een schutting zijn, maar ook een pallet die je uit elkaar haalt. Gooi houtresten van een klusproject nooit weg, want hier kun je gemakkelijk weer wat mee maken en het is altijd handig. Daarnaast is hout erg prijzig en is het zonde als hierna weer een boom omgehakt moet worden voor een beetje hout, vind je niet?!

Stappenplan

  • Kies het liefste een harde houtsoort, zodat deze buiten niet vergaat.
  • Maak alle houten planken op maat, zoals op de maattekening is aangegeven.
  • Schroef alle zijwanden van het huisje in elkaar, maar wacht nog even met de onder- en bovenkant.
  • De bovenkant van het huisje moet eraf kunnen, want dan kun je af en toe kijken (natuurlijk zo min mogelijk om de vogeltjes met rust te laten) en schoonmaken. Teken de binnenmaat van het huisje af op een plankje hout en maak dit plankje op maat, zodat deze in de binnenkant van het huisje past. Schroef hier in het midden het dakje op. Nu kun je gemakkelijk de bovenkant erop drukken.
  • Teken nu de buitenmaat van het huisje af en zaag dit uit. Schroef dit plankje aan de onderkant van het huisje vast.
  • Nu heeft het huisje wanden, een dak en een bodem.
  • Nadat het huisje in elkaar zit, kun je een gat maken in de voorkant met een cilinderboor met de juiste afmeting. Deze zijn te koop bij iedere doe-het-zelfzaak. Kies een boor met een diameter van 3 cm voor een koolmeesje. Een stokje kun je toevoegen voor de sier, maar dit heeft verder geen functie. Kleine vogeltjes hebben dit niet nodig.
  • Maak een haakje aan de achterkant van het huisje en klaar ben je. Hang het huisje 2-3 meter boven de grond op, zodat de buurtkatten er niet bij kunnen.

Meer inspiratie opdoen?

Wil je nog meer inspiratie opdoen? In mijn nieuwe boek ‘De groene tuin’ vind je in hoofdstuk 5 ‘Zelf bouwen’ nog meer leuke bouwtekeningen!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin