Nieuws
Mooie fleurige bloemen in Floors Moestuin in de zomer
21 aug. 2020

Zomer in de moestuin

Het is hoog zomer, maar de langste dag is helaas alweer geweest. De warmte en zon blijven natuurlijk nog wel even. Heerlijk is deze periode. Voor veel mensen is het vakantie en is het even tijd om op te laden. Ik heb hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden en wat je vooral niet moet vergeten als je op vakantie gaat (of dit nu in eigen land is of in het buitenland).

Op vakantie

Ga jij binnenkort op vakantie? Dan is het helemaal niet zo’n gek idee om naar een oppas te zoeken voor de moestuin. Natuurlijk kan de tuin wel even alleen zijn, maar dit kan geen weken duren. Ga je een weekje weg, dan redt de tuin het zeker. Zorg er dan wel voor, als er warme dagen voorspeld zijn, dat je flessen water zonder dop ondersteboven in de grond steekt bij de planten die meer water nodig hebben. Haal alle dorre bloemen en bladeren weg en zorg dat al het onkruid weggehaald is voordat je vertrekt. Dan zul je merken dat er bij thuiskomst uiteraard weer wat werk te wachten staat, maar het is minder werk als je deze maatregelen treft voor vertrek.

Ga je meer dan 2 weken weg? Dan zou ik iemand vragen om een aantal keer in de tuin langs te komen. Zo kan diegene de tuin wat in de gaten houden. Natuurlijk zal niet iedere oppas onkruid gaan wieden, maar je kunt het altijd vragen. Haal daarom vooraf ook al het onkruid weg, oogst al het lekkers dat je kunt vinden en zet de gieters en eventueel emmers klaar zodat de oppas zo aan de slag kan. Het aantal keer dat je iemand langs laat komen is uiteraard afhankelijk van de voorspelling van het weer. Mocht het erg droog worden, is het verstandig iemand zeker om de 3 dagen te laten komen om flink wat water te geven. Regent het de hele week? Dan zou diegene om de week kunnen komen om enkel wat te oogsten.

De taken die je kunt doen voordat je op vakantie gaat:

  • Oogst al je rijpe groente en fruit dat je tegenkomt in de tuin.
  • Verwijder alle dorre bladeren en uitgebloeide bloemen, zoals lavendel. Hier kun je heerlijke geurzakjes van maken.
  • Verwijder al het onkruid.
  • Zet gieters en emmers klaar voor de oppas
  • Voed de veelvraten bij met wat extra voeding.
  • Haal tuinspullen binnen die grote regenbuien niet overleven.

Geen oppas?

Mocht je geen oppas kunnen vinden voor jouw tuin, dan zou een druppelaar een goede oplossing kunnen zijn. Er zijn inmiddels heel veel soorten systemen beschikbaar die je in losse potten maar ook in de volle grond kunt gebruiken. Ook is het slim om potplanten dan wat meer in de schaduw te zetten. Op deze manier verdampt het water minder snel en hoeven ze dus ook minder water te hebben.

Ik wens iedereen een fijne zomer toe.

Groetjes,

Floor


Lees ook: Pompoenen kweken en onderhouden

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin