Nieuws
pompoenen-onderhouden-floor-1
31 jul. 2020

Pompoenen kweken en onderhouden doe je zo

Ik ben er dol op, pompoenen. Het is eigenlijk een echte herfst/wintergroente, maar ook nu is het belangrijk om er aandacht aan te besteden. Er zijn een aantal klusjes die nu ideaal zijn om te doen om de oogst te laten slagen, maar eerst wil ik jullie wat meer vertellen over het kweken van de pompoen.

Het opkweken van pompoenen

Wanneer start je eigenlijk met het zaaien van pompoenen? Dit doe je het beste in april. Pompoenen groeien vrij snel, dus mocht je de zaadjes eerder zaaien, dan zul je snel merken dat je binnen met hele grote planten komt te zitten die je niet meer kwijt kunt. Pompoenen zaai je namelijk eerste binnen voor in een klein potje met potgrond. Na een dag of 5 zie je het eerste groene sprietje bovenkomen en erna gaat het ineens hard. Het plantje mag naar buiten als de temperatuur overdag constant is en ongeveer boven de 18/20 graden blijft. Bij de koude dagen gaat het plantje namelijk dood en dat zou zonde zijn.

De verzorging van de pompoen

Op dit moment zijn de eerste pompoenen te zien en begint het blad een beetje te kleuren. Is dat bij jou niet zo, dan heb je goed bemest in het voorjaar. Zijn de bladeren wat geel/lichtgroen aan het worden, dan is het nu tijd om bij te voeden. Je kunt hier heel goed moestuinvoeding of wat goede compost voor gebruiken. Pompoenen zijn namelijk echte veelvraten en vragen heel veel voeding, vooral voor het aanmaken en groter laten worden van hun eerste vruchten.

Op een gegeven moment zitten er 2 of 3 pompoenen aan een plant. Dan is het tijd om de toppen uit de plant te halen. Doordat je de plant eigenlijk kortwiekt, stopt hij hierna enkel nog energie in de pompoenen in plaats van in nog meer blad. Natuurlijk kunnen er ook nog nieuwe pompoenen gevormd worden, maar je zult vanzelf merken dat deze pompoenen niet meer voldoende tijd hebben om groot genoeg te worden, voordat de vorst aanbreekt. Dan zou toch zonde zijn, dus ik zou zeggen: “Gewoon op tijd toppen”.

Leuke pompoenrassen om te zaaien

  • Spaghetti pompoen
  • Blue Hongarian
  • Butternut
  • Red Kuri
  • Blue Kuri

Bovenstaande rassen zijn heel makkelijk te kweken in het Nederlandse klimaat, dus dit kan eigenlijk niet misgaan. Wel zul je op moeten letten op ongedierte. Helaas zijn bij mij een aantal keer de Blue Kuri pompoenen helemaal leeggegeten door de muizen, maar het jaar erna ging het weer heel erg goed. Het kan dus wel per jaar verschillen.

Hopelijk weet jij nu wat je met de pompoenen in je tuin moet doen als je die hebt of wat je ervoor moet doen als je ze volgend jaar zaait.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Tips voor het water geven van je tuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin