BLOG
cavendish-pup-pokon-lr
17 mei 2018

Dwarf Cavendish: bananen pups opvoeden

Ik heb een hele winter in de huiskamer onder een bananenplant met 90 rijpende bananen gezeten. Moeder Banaan heeft haar werk gedaan en het is nu aan de kinderen om hetzelfde te gaan doen. En dat is een echte bananenplant worden met vruchten! Ik vertel je in deze blog hoe de kinderen gescheiden zijn van de moederplant. Maar eerst even wat basis tips voor het kweken van bananen.

Temperatuur voor bananenplant

De Dwarf Cavendish is een tropische plant en houdt daarom van veel warmte. De minimale temperatuur die ik aanhoud is +12 s’ nachts en +15 overdag. Hoe kouder het wordt, hoe meer de groei stagneert.

Bananenplant water geven

Water voor de Cavendish is als benzine voor de auto. Hij mag nooit zonder komen te staan! De Musa bestaat net als de mens voornamelijk uit water. Ik geloof rond de 80%, wat al aangeeft wat zo’n plant nodig heeft.

Plekje in huis

Maar ook licht en luchtvochtigheid is heel belangrijk! Door de warmte verdampt het water sneller en daarom besproei ik regelmatig de bladeren. Licht zorgt weer voor de nodige suikers die een soort van vitamine D zijn voor de mens. Zoek daarom voor deze banaan een warm plekje uit waar het meeste licht is. Daarnaast is het ook een snelle groeier met wat topdagen kan 1 blad per week ontstaan.

Als het je lukt om alle elementen in goede balans te houden, heb je bananen. Zo simpel is het eigenlijk! En zo simpel was het bij mijn eerste Cavendish en ik wil graag herhalen! Dit keer met Pokon Mediterrane Planten Potgrond.

Verwijderen van de stam

Nadat de laatste bananen waren geplukt, ben ik begonnen met het in etappes verwijderen van de stam. Tot op een hoogte van ongeveer 50 cm. Het leek mij logisch dat de stam nog vol sappen zat en dat dit nog kon dienen als voeding voor de pups. Dat de stam vol zat bleek ook bij het inkorten, het sap liep er letterlijk uit. De laatste 50 cm vond ik voldoende om de pups te voorzien van voeding.

Snijden en verpotten

Een mooie dag om aan “Operatie Dwarf Cavendish” te beginnen was 14 april jl. De hele dag zon en 22 graden. Dat deze dag eraan zat te komen was duidelijk, ik heb ook goed kunnen nadenken hoe ik dit wilde aanpakken. Het gevaarte bestaat uit een 85l kuip met een dikke kluit en pups erin en het was ook redelijk verzadigd met water! Dat weegt dus wel wat kilo’s!

Om überhaupt pups te kunnen scheiden, moest die kuip eraf. Zo bedacht, zo gedaan en op de tafel getild. Pff zwaar!! Gelukkig heb ik niks gebroken! Eenmaal op de tafel heb ik de kuip op zijn kant gelegd. Toen heb ik met een hamer en intens wrikken langzaam de kuip eraf kunnen trekken. De kluit zag er gezond en mooi compact uit. Ook met oog op de toekomst is het goed om te weten, dat een 85 liter kuip voldoende is om de plant in bloei te krijgen!

Rhizoom of geen rhizoom

Daarna heb ik een groot keukenmes gepakt en ben net als bij een taart punten gaan snijden vanaf het Rhizoom, de hart van de moederplant. Het intact laten van het Rhizoom was wel een dingetje. Ik had namelijk overwogen om het hart mee te snijden met de pups. De gedachte was om de stukjes Rhizoom aan de pups te laten voor extra voeding. Het is natuurlijk onmogelijk om geen wortels te raken bij het snijden en door Rhizoom aan de pups te laten kun je misschien het herstelproces versnellen. Voor deze optie heb ik dan ook gekozen.

Ik heb geprobeerd om zo ruim mogelijk om de wortels heen te snijden en de plant met eigen kluit in zijn nieuwe omgeving te zetten. Ik ben blij met deze keus, want heb het hart ook weer terug in de grond gestopt en op dit moment zijn er al 7 nieuwe Pups opgekomen. Wauw! En nog belangrijker: dat alle andere pups het scheidingsproces hebben overleeft! Achteraf viel “Operatie Dwarf Cavendish” dus reuze mee. Er was genoeg grond om aan alle pups een kluit mee te geven. Na 1 week zag je ook al dat ze begonnen aan te slaan. Ze doen het goed.
 

 

Pokon Mediterrane potgrond en voeding

Bij het scheiden heb ik 1 Musa Acuminata Dwarf Cavendish pup uitgekozen die 100% op Pokon voeding zal worden verzorgd. Leuke test! Bij het verpotten heb ik gebruikt:

We zijn nu een kleine maand verder en moet eerlijk zeggen dat de Pokon Banaan bij de top 2 sterkste hoort qua herstel en groei. De lengte van deze Cavendish bij scheiden was 53 cm en is nu al doorgegroeid naar de 61 cm. Dat is toch 8 centimeter! Daarnaast heeft deze banaan in die tijd een volledig blad eruit geduwd, met een nieuwe sigaar al 40 cm uit de stam. De bladeren hangen stevig. Bij volle zon is het normaal dat de bladeren gaan hangen, maar dit hersteld zich weer in de avond en dat doet deze ook prima! Dit is een teken dat er een wortelsysteem wordt ontwikkeld. Het grootste blad heeft nu een afmeting van 60x30 cm. Wat ik verder observeer is dat de stam een mooie rode gloed heeft, wat mij zegt dat het al een krachtig plantje is. Er komt zelfs al een klein pupje bij op, wat ook een teken van leven is!

Over 3 jaar bananen? We gaan ervoor!

Tot de volgende update!

Groetjes Bonne

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten