BLOG
Crocosmia Montbretia
1 sep. 2017

Crocosmia: kleuren als de zonsondergang

Ik hou van tuinen waar altijd wat te beleven is. Met volop bloemen en planten die als een klok het seizoen aangeven en waar elk jaar weer op een bepaald moment je oog op valt. Zo’n plant is ook de Crocosmia. Met zijn rode fijne bloemen wuift hij je op fris stevig groen tegemoet. Prachtig!

Crocosmia, wuivend in het gras

De eerste keer dat ik de Crocosmia zag was jaren geleden in Engeland, in een grote tuin bij een wat verwaarloosd landhuis. Wuivend tussen het andere hoge gras was ik direct verkocht. Wat een mooie sierlijk plant en wat een prachtige intense kleur. Maar om heel eerlijk te zijn, ik had geen idee wat het was. Een wilde bloem? Een vaste plant? Iets eenjarigs? Eenmaal thuis heb ik dat gelijk uitgezocht. De Crocosmia dus. En verrassing: het is een knolgewas!

Crocosmia, kleurrijk als de zonsondergang

Crocosmia, of Montbretia, is een sierlijke borderplant die je in hedendaagse tuinen niet zo heel veel ziet. Zonde, want met zijn kleine opvallende rood, oranje of gele bloemen voegt deze plant in de nazomer echt wat toe aan je border. De plant wordt ca. 1 meter hoog en de variant in mijn tuin (Crocosmia masoniorum) heeft alle kleuren van de zonsondergang in één bloem. Prachtig! De bloemen verschijnen eind juli en de plant blijft vervolgens tot ver in september bloeien.

Fris groen blad van Crocosmia

De bladeren zijn fris groen en zelfs voordat er bloemen verschijnen is het wuivende blad al een aanwinst in je border. Van oorsprong komt de Crocosmia uit Zuid-Afrika en hij dankt zijn naam aan de Griekse woorden voor "saffraan" en "geur". Aan het blad kun je zien dat de plant familie is van de Iris.

Eenmaal uitgebloeid verschijnen er hele mooie bessen aan de takken. Niet voor niets worden deze veel gebruikt in boeketten. Vergeet dat zelf dus ook niet te doen als je Crocosmia’s in je tuin hebt staan. Al een paar takjes in een vaas is een leuk gezicht!

Hoe plant en verzorg ik de Crocosmia?

Het planten en verzorgen van Crocosmia’s is makkelijk. Eén keer planten en je wordt elk jaar beloond met een mooie bloei. In tegenstelling tot voorjaarsbloeiers als tulpen of narcissen plant je deze bollen niet in de herfst of winter, maar juist net nà de winter.

Plant de bollen op een zonnige, warme plek op niet al te arme grond. Een beetje plantenvoeding vooraf door de grond werken is een goed idee. De Crocosmia houdt van vochtige grond, maar wil ook weer niet met zijn voeten in het water staan. Een plek met goed doorlatende grond is dus wel belangrijk.

De meeste Crocosmia’s kunnen zeker tegen wat vorst(tot zo’n -10). Gaat het veel harder vriezen dan kun je de planten eventueel afdekken met wat bladeren. Zelf laat ik het gewoon gaan en tot nu toe komen ze gewoon elk jaar terug. De plant woekert niet is met veel andere planten te combineren. In mijn tuin staan ze in de ‘wilde’ border naast de Gelderse Roos, die dan net prachtige rode bessen draagt.

TIP: Wil je meer Crocosmia‘s in je tuin? Haal in het vroege voorjaar de plant uit de grond, deel de kluit en herplant ze weer op verschillende plekken!

Crocosmia in je tuinplan

Ga je binnenkort aan de slag met nieuwe tuinplannen? Of je nu een nieuwe droomtuin ontwerpt óf je moet iets bedenken voor een kale plek in je border: denk eens aan de Crocosmia en plant in het voorjaar wat bollen hiervan in je tuin.

Groetjes,

Esther

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border