BLOG
foto-6-pruimen-bloesem-diana
19 apr. 2016

Bijna mei

Nog even en het is IJsheiligen. IJsheiligen is een misschien wat vreemd begrip, het zijn de 4 heiligen Mamertus, Pankratius, Servatius, en Bonifatius die op 11, 12, 13 en 14 mei hun naamdagen vieren. Uiteindelijk hebben ze als persoon niks met tuinieren te maken gehad, het zijn heel toevallig 4 achtereenvolgende dagen die samen vallen met de overgang van koel lenteweer naar een periode waarin het warmer wordt en de kans op nachtvorst heel klein wordt.

 

En dus kunnen we stellen dat na 14 mei de kans op nachtvorst zo klein is dat alle vorstgevoelige planten eindelijk naar buiten mogen, al dan niet in de volle grond of in pot. Ik begin een dag of 15 voor die datum altijd met het zaaien van groenten die snel kiemen en snel groeien maar niet tegen vorst kunnen, zoals bonen, courgettes, pompoenen, komkommers, meloenen, maïs, etc..

 

Wat deze zaden gemeen hebben is dat ze veel zetmeel bevatten. En dat maakt ze dan extra kwetsbaar. Want vogels en muizen zijn dol op zetmeelrijke zaden, lekker voedzaam. En deze zaden kunnen gemakkelijk rotten bij een teveel aan vocht.

 

 

Dat klinkt alsof ze moeilijk te zaaien zijn en dat is echt niet zo, ze hebben alleen een kleine gebruiksaanwijzing.

 

Gebruiksaanwijzing nummer 1 is dat je ze niet te vroeg zaait, want zoals gezegd, ze kiemen snel maar kunnen geen vorst verdragen, zaai ze ongeveer nu, bij kamertemperatuur. Tegen de tijd dat ze uitgeplant mogen worden is IJsheiligen voorbij.

 

Gebruiksaanwijzing nummer 2 is dat je ze zaait in een extra luchtig mengsel van potgrond met grof zand en/of Pokon Vermiculiet of Pokon kant-en-klare Zaai- en Stekgrond. Je kunt dat op de foto al zien, de witte en beige korreltjes die je ziet zijn vermiculiet en brekerzand. Ik leg de zaden ook niet plat neer maar zaai de zaden, zoals gebruikelijk ongeveer 2 keer zo diep als dat ze groot zijn, door ze op hun zij in de luchtige grond te drukken (zoals op de foto). Een teveel aan vocht kan nu makkelijk langs het zaadje weg lopen, terwijl de kans op rotten van het zaadjes net iets groter is wanneer ze plat ligt en het vocht op het zaadje kan blijven liggen. Zaai ook in een potje dat groot genoeg is, de zaden zijn vrij groot, de zaailingen zijn vrij groot en in potje van bijvoorbeeld 9 x 9 centimeter past voldoende grondmengsel om het zaadje er luchtig en goed in te laten kiemen en groeien tot het moment van uitplanten.

 

Gebruiksaanwijzing nummer 3 is dat je heel voorzichtig water geeft.

 

 

Je kunt op de foto zien dat het grondmengsel slechts licht vochtig is, kletsnatte grond zorgt makkelijk voor het rotten van de zaden. Geef natuurlijk wel water, geen water = geen kieming, maar maak de grond niet natter dan gewoon goed vochtig.

 

Gebruiksaanwijzing 4 is dat je de zaden beschermt tegen vogels en muizen, zorg dat ze niet bij de zaden kunnen komen (door ze bijvoorbeeld in huis voor te zaaien, of in de kas voor te zaaien en de potjes dan in een onderbak te plaatsen met daarop een glas- of perspexplaatje.

 

 

En zo ziet het er dan een paar uur later dan uit, het zaadhoesje van zich afgeworpen en de 2 kiemblaadjes ontvouwen zich.

 

En zo kiemen deze zaden bij kamertemperatuur binnen ongeveer 7 tot 14 dagen. En dit zijn ook zo ongeveer de laatste groep zaden die nog gezaaid moesten worden. Natuurlijk zaaien we tot in de herfst nog heel veel meer, maar vaak gaat het dan om herhalingen (bijvoorbeeld elke paar weken wat sla zaaien voor een continue oogst), of om nieuwe teelten, zoals Chinese kool en Paksoi na de langste dag, of herfstandijvie, winterbloemkool, etc..


 

En dus kunnen we nu gaan zitten wachten op de oogst? Dat is natuurlijk niet zo. Want dit was stap 1 van een tuinjaar (zaaien om later te kunnen oogsten). Stap 2 tot en met Joost mag weten welk nummer draait om verspenen en uitplanten, om verzorgen en water geven, om opbinden en aanbinden, om dieven en toppen, om wieden en beschermen, etc., etc.. Ook leuk. En leuker nog, de kans is wat groter dat we dat kunnen doen bij wat warmer en zonniger weer. En onderschat de oogst niet, oogsten zelf kost tijd, het leegruimen van het vak kost tijd, maar oogst komt niet vanzelf thuis en schoon en in een pan, een vriezer of een pot.

 

 

Na het zaaien en verspenen komt dus het uitplanten. Er staan bakken vol met zaailingen te wachten op het juiste moment (qua grootte, weer, etc.) om uitgeplant te worden. De paprika’s, pepers en aubergines die je op de foto hierboven ziet gaan volgende week (mits de weersvoorspelling goed is) uitgeplant worden in de kas.

 

 

De zaailingen van Agastache, Erytrichium, Dahlia, Cosmos en bloedzuring mogen begin mei buiten worden uitgeplant. En zo komt de kas, die nu nog zo overvol staat met al die zaailingen, ergens in de komende 3 weken leeg. Maar dan zijn we ondertussen al wel begonnen met het uitplanten van die tomaten, paprika’s, etc. in de kas.

 

Plant eruit, plant erin, zo gaat dat.

 

Tot slot dan nog even een foto van de pruimenbloesem:

 

 

Want tussen al het werk door genieten we volop van alle fruitbomen die nu bloeien of gaan bloeien. Ook dat gaat weer oogst opleveren en we kunnen nu al voorzichtig inschatten hoeveel pruimen, appels, peren, bessen, etc. we kunnen gaan oogsten in de komende maanden.

 

Groetjes,

 

Diana
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin