Inspiratie
petunia.jpg
5 jul. 2019

8x zon- en schaduwplanten

Ben jij iemand voor wie de tropische temperaturen van afgelopen weken een beetje té extreem waren? Of heb jij juist enorm genoten van de eerste hittegolf? Ook planten reageren anders op het zonnig weer. Sommige vinden het fijn om in de half/volle zon te staan, waar andere veel liever een plekje in de schaduw hebben. In deze blog lichten wij 4 zonplanten en 4 schaduwplanten voor in de tuin of op het balkon uit.

4x zonplanten

1. Petunia’s

Met haar vele kleuren en patronen is de petunia een vrolijke toevoeging aan de tuin, je terras of balkon. Je kunt de petunia in de volle grond planten, maar de plant doet het vooral goed in hanging baskets en plantenpotten. Zo geef je de petunia alle ruimte om te groeien.

De petunia is een eenjarige plant, is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en bloeit vanaf april tot de eerste vorst. Ook deze extreme temperaturen overleeft de petunia, zolang je de plant elke dag voorziet van voldoende water en dode bloemetjes direct verwijdert.

2. Yucca (Palmlelie)

Op zoek naar een mooie, grote en tropische plant om wat groen aan je balkon of terras toe te voegen? Kies dan voor de Yucca, ook wel bekend als de palmlelie. De Yucca staat graag op een droge plek en kan ook goed tegen direct zonlicht, zolang je de palm voorziet van voldoende water. Met deze temperaturen mag je de Yucca elke dag een beetje water geven. Normaal gesproken bloeien er in de maand augustus prachtige witte bloemen aan de palmlelie, maar ook zonder de bloemen is deze palm een echte eyecatcher in de tuin of het balkon.

3. Kattekruid

Hoe leuk is deze plant met haar opvallende paarse bloemetjes? Kattekruid is een leuke opvulling in de border, maar kan ook goed in een pot geplant worden. Kattekruid bloeit van mei tot en met september en met een warm najaar, kan kattekruid in september of oktober nog een keer gaan bloeien. Het is een plant die veel bijen en vlinders aantrekt en ook katten zijn erg dol op deze plant.

Kattekruid is bijzonder geschikt voor tuinen of balkons op het zuiden, want als er iets is waar deze plant niet van houdt, dan is het schaduw. Zorg er dan ook voor dat kattekruid in de volle zon kan staan en niet in de schaduw van andere planten. Let wel op dat je plant met deze temperaturen niet uitdroogt. Voel dagelijks aan de bodem en geef een flinke scheut water als de grond droog aanvoelt.

4. Margrieten

De margriet groeit in bijna elke grondsoort en is geschikt als borderplant of snijbloemplant. De margriet groeit goed in de volle zon en kan tot wel 60 cm hoog worden. Ook als straks de temperaturen dalen, heb je bijna geen omkijken naar margrieten in je tuin. De margrieten zijn namelijk winterhard en blijven gedurende de hele winter groen.

4x schaduwplanten

1. Vingerhoedskruid

Het vingerhoedskruid is een echte blikvanger in jouw tuin. De roze, lila, gele of witte bloemen van deze tuinplant lijken op een vingerhoedje, vandaar ook de opvallende naam. Het vingerhoedskruid wordt gemakkelijk 1 meter hoog. Houd er rekening mee dat deze plant erg giftig is voor mens en dier.

2. Kleine maagdenpalm

De kleine maagdenpalm is een lieflijk plantje en staat graag in de (half)schaduw. In de volle schaduw zal de maagdenpalm wel minder lila of witte bloempjes geven. Je kiest dus het beste een plek in de halfschaduw uit, wil je optimaal kunnen genieten van de kleine maagdenpalm. Dit wintergroene plantje is ook erg geschikt als bodembedekker in jouw tuin of als vrolijke potplant op het balkon.

3. Hosta of hartlelie

De Hosta is een absolute schaduw liefhebber. Wist je dat hoe lichter het blad van de Hosta is, hoe meer zon deze kan verdragen? Op een donkere schaduw plek zet je het beste een Hosta met blauwe bladeren neer. De Hosta kan verschillende kleuren hebben, van blauwgroen tot gifgroen.

4. Geranium

De Geranium is een kleurrijk plantje dat erg leuk staat in een pot op jouw balkon of terras. In de volle grond zal de Geranium ook bloeien op een plek in de schaduw. Je kunt de hele zomer door genieten van de Geranium. Combineer verschillende soorten voor een extra speels effect.

Wat zijn jouw favoriete zon- of schaduwplanten?


border-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border