Inspiratie
shutterstock-121762273
18 mei 2018

Wilde bloemenweide aanleggen

Een kleurrijke bloemenweide in je tuin is een prachtig gezicht. Je kunt je tuin er helemaal mee opfleuren!

Zo kun je kiezen voor een eenjarige bloemenweide, die misschien wel het meest kleurrijk is, maar wel jaarlijks een grondbewerking en nieuw inzaaien nodig heeft. Ook zijn er bloemenweidemengsels die een paar jaar meegaan en waar maar weinig onderhoud aan nodig is. Iedere grondsoort is geschikt om een wilde bloementuin te creëren en wat helemaal ideaal is, is dat je niet na hoeft te denken over welke plant waar moet worden gepoot. Alles is mogelijk!

Eenjarige planten zaaien

Een eenjarig zaadmengsel voor een wilde bloemenweide wordt vanaf maart tot en met juni gezaaid, waarna je hetzelfde jaar nog kunt genieten van deze prachtige eenjarige bloemen. Zorg dat je grond zaaiklaar is door deze eerst om te spitten. Een zaadje heeft ongeveer 5 tot 10 cm nodig om goed te kunnen groeien.

Eenjarige bloemenmengsels voor een bloemenweide bestaan uit verschillende kleuren. Veel voorkomende eenjarige bloemen in een bloemenweide zijn:

 1. Leeuwenbekjes
 2. Oranje goudsbloemen
 3. Korenbloemen
 4. Gipskruid
 5. Gele teunisbloemen
 6. Rode klaprozen

Tweejarige planten zaaien

Een bloemenmengsel met tweejarig planten kan in augustus worden gezaaid. Augustus is de beste maand, omdat de planten die opkomen dan goed kunnen wortelen voordat de herfst en winter aanbreekt.

Als je te laat zaait, zullen de te kleine plantjes niet sterk genoeg zijn om de wintermaanden door te komen. De bloei van de tweejarigen is in het voorjaar en in het begin van de zomer. Vervolgens begint de cyclus in augustus weer opnieuw. Bekende tweejarige bloemen voor in je bloemenweide zijn:

 1. Judaspenning
 2. Muurbloemen
 3. Prikneuzen
 4. Stokrozen
 5. Vergeet-mij-nietje
 6. Vingerhoedskruid

Kijk voor meer inspiratie over prachtige wilde bloemenweides op ons Pinterest-account. Op ons board hebben we al heel veel leuke ideeën verzameld die jou inspiratie geven voor het aanleggen van een prachtige, wilde bloemenweide.


Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border