Wilde bloemen vormen een belangrijke basis voor de natuur. De kleurrijke en vrolijke bloemen zorgen voor een voedselrijke, levendige en veelzijdige biodiversiteit. Ze zijn voor veel dieren belangrijk als bron van voedsel, maar ook als een plek om eitjes te leggen, als ontmoetingsplek of overwinteringsplaats. Bij velen is die relatie zo nauw, dat de bloem niet zonder insecten zou kunnen blijven bestaan, maar ook het insect niet zonder de bloemen.
In de afgelopen jaren is er redelijk wat te doen geweest omtrent wilde bloemen. Nog niet zo heel lang geleden kon je deze vrolijke en kleurrijke velden gewoon in de polders en weilanden tegenkomen. Tegenwoordig is het een zeldzaamheid geworden en vinden wilde bloemen meestal betere groeimogelijkheden in de stad. Er is dus eigenlijk een tekort aan wilde bloemen en dat vormt een gevaar voor de biodiversiteit.
Heb jij niet zulke hele groene vingers? Maar wil jij wel een tuin vol kleur? Dan is een veldje met wilde/weidebloemen echt iets voor jou! Je helpt de bijen en de rest van de natuur ook gelijk een handje. Laten we samen wilde bloemen planten!
Heb jij niet zulke hele groene vingers? Maar wil jij wel een tuin vol kleur? Dan is een veldje met wilde/weidebloemen echt iets voor jou! Je helpt de bijen en de rest van de natuur ook gelijk een handje. Laten we samen wilde bloemen planten!
Waarschijnlijk heb je een groot gedeelte van het onderstaande lijstje al eens voorbij zien komen in de berm of op andere gezellige groene plekjes die je onderweg tegenkomt. Deze planten maken het uitzicht een stuk vrolijker en leuker om naar te kijken. Daarnaast zijn dit ook nog eens de lievelingsplanten van kleine fladderende insecten. Welke namen komen jou bekend voor?
De meest geschikte zaaiperiode voor wilde bloemenmengsels is vanaf eind april tot begin juni. Later in juni zaaien kan ook, maar dan heb je pas in de loop van augustus bloeiende bloemen. It’s up to you! Hoe ga je aan de slag?
Stap 1: goede grond
Zoek een stukje grond uit in jouw tuin die geschikt is voor wilde bloemen. Het beste werkt het zaaien op een kale grond, dus omgespit, geploegd of gefreesd. Heb je geen plek meer over? Een andere mogelijkheid is om je gras ook kort te maaien en te bedekken met een nieuwe, dikke laag zwarte grond. Op een gezond grasveld zaaien is niet zo’n goed idee. Kies een fijn plekje in de volle zon, met eventueel een beetje schaduw. De grond mag niet steeds nat blijven, een te vochtige grond is niet goed voor deze planten.
Stap 2: zaaien
Strooi de zaadjes subtiel uit over het stukje grond dat je daarvoor hebt uitgekozen. Doe dit op zo’n manier dat ieder zaadje genoeg ruimte heeft om zich te ontwikkelen tot een volwaardige plant. Zaaien met de hand werkt het beste.
Tip: Om er zeker van te zijn dat je niet te gul bent met zaaien, kan je ook de zaden mengen met wat vochtig wit zand. Als je dit uitstrooit op de zwarte grond zie je precies waar je gebleven bent.
Stap 3: behandeling
Kleine zaadjes zijn in de meeste gevallen lichtkiemers, dat betekent dat ze alleen uitkomen als er licht op valt. Het is daarom niet zo handig om de zaadjes te bedekken met aarde. De grotere zaden zou je eventueel lichtjes in de grond kunnen duwen. Dit zorgt voor meer bescherming, zodat deze minder snel worden opgegeten door vogels. Het percentage succesvol bloeiende bloemen hangt af van de grondsoort, de neerslag en de temperatuur. Niet alle planten bloeien tegelijk, dus dat is iedere keer weer een kleine verrassing.
Een tuin met wilde bloemen kan er een beetje “slordig” uitzien. Soms bekijk je de tuin en schiet er door je hoofd: “ Dit ziet eruit als een verwilderd park”. Het liefste pak je dan gelijk de snoeischaar en een emmer uit de schuur om aan de slag te gaan. Voor het oog ziet het er beter uit, maar er zijn heel veel redenen om de boel even de boel te laten. De tuin mag er best een beetje weelderig uitzien. Dit bevordert de wateropvang en waterafvoer, wat gunstig is tijdens droge periodes. Daarnaast voelen insecten zich eerder thuis in een beschutte omgeving. Hier kunnen zij zich heerlijk in nestelen, voortplanten en uitleven in het groen. En jij kunt genieten van de mooie kleuren, geuren en beestjes in jouw tuin!
Tip: Natuurlijk kan je de weelderige bloemenzee wel iets uitdunnen. De gekleurde bloemetjes staan erg leuk in een vaasje op tafel of op een kastje!