Inspiratie
citrusboom
18 mei 2015

Mediterrane tuin

Met een mediterrane tuin houd je het gehele jaar het vakantiegevoel vast.

Toscaanse tinten

Een terras met Toscaanse tinten bereik je al snel door voor een type verharding in de juiste kleur te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor tegels of fijn grind (split) of een combinatie daarvan. De kleuren die passen bij Toscane zijn rood-, bruin-, perzik-, en geeltinten. Belangrijk is dat je niet voor een strakke uitstraling kiest. Het mag best wat ronder en rommeliger in de mediterrane tuin.

Mediterrane geuren

Bij een mediterrane tuin denk je ook al snel aan geurende bloemen zoals jasmijn, magnolia, phlomis en verschillende soorten kruidenplanten. Maak gebruik van veel gekleurde of terracotta potten en zet er kruiden in zoals rozemarijn, basilicum en tijm. Eén kruid welke absoluut niet in de mediterrane tuin mag ontbreken is natuurlijk de lavendel. Zet een groot gedeelte van je border vol met deze planten en je geniet de hele zomer lang van vlinders, bijen en hommels die ook op de heerlijke geur afkomen.

Mediterrane bomen

Om het vakantiegevoel na te bootsen is ook de zon enorm van belang. Kies daarom niet voor bomen die te veel schaduw creëren, maar ga liever voor kleine bomen of struiken. Let er daarbij wel op dat de bomen winterhard zijn of anders in pot gehouden kunnen worden. De potten zet je dan in de winter in de schuur. Je kunt ook enkele cypressen in de tuin zetten, deze winterharde en smalle coniferen doen meteen aan het noorden van Italië denken.

Er bestaan overigens ook winterharde palmen die in de winter zelfs temperaturen aankunnen van -15 tot -30 graden, bijvoorbeeld de bonte palmlelie yucca 'variagata'. Andere palmen zijn de butia capitata, crahea armata en sabal minor die allen tot -10 graden winterhard zijn. Bescherm de palmen bij sneeuw en zeer strenge vorst met (thermo)beschermhoezen.

Kuipplanten

Ook kuipplanten zoals kleine citrusbomen, vijgenbomen, agave en een olijfboom mogen natuurlijk niet ontbreken. Met de juiste verzorging kun je in de zomer ook nog eens genieten van zelf geoogst fruit. Er zijn tegenwoordig veel minifruitbomen verkrijgbaar, zoals dwergcitroen, dwergperzik, vijgenboom en citrus kumquat. Zet kuipplanten in het voorjaar buiten op het zonnigste plekje in de tuin en zet de bomen beschut wanneer de perioden van vrieskou op komen zetten.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border