Inspiratie
Jasminum nudiflorum.png
1 jan. 2025

Winterbloeiende planten

Zelfs in hartje winter zijn er enkele dappere planten die bloeien en donkere dagen opvrolijken met hun kleuren en geuren. Of je nu op zoek bent naar grote struiken of kleine bolgewassen, hier zijn een aantal winterbloeiende planten en struiken die in elke tuin passen.

Winterbloeiende struiken

Viburnum x bodnantense (sneeuwbal)

Deze bladverliezende struik toont in de herfst warme tinten oranje en rood voordat de bladeren vallen. Vervolgens verschijnen er de hele winter kleine, roze, heerlijk geurende bloemen op de kale takken.

De Viburnum x bodnantense groeit in de meeste grondsoorten, in zon of halfschaduw. Snoei oudere struiken in de lente na de bloei, waarbij je één op de vijf oude takken tot op de grond terugknipt om nieuwe groei te stimuleren.

Hamamelis (toverhazelaar)

Deze bladverliezende struiken kunnen behoorlijk groot worden en zijn daarom geschikt voor ruime tuinen. Vanaf midden winter bloeien ze met gele, oranje of rode bloemen die eruitzien als gekrulde schillen, met een zoete geur die vooral op heldere dagen goed te ruiken is.

Toverhazelaars geven de voorkeur aan vruchtbare, neutrale tot zure grond in zon of halfschaduw. Ze hebben weinig snoei nodig; verwijder alleen dode of kruisende takken in het voorjaar.

Sarcococca confusa (schaduwplant of kerstbuxus)

Deze groenblijvende struik produceert in de late winter kleine witte bloemen met een sterke zoete geur.

Sarcococca groeit goed in de schaduw en kan, eenmaal gevestigd, zelfs droge schaduw verdragen. Snoei lichtjes in de lente om de vorm te behouden.

Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ (winterkamperfoelie)

Deze bladverliezende struik valt het grootste deel van het jaar niet op, maar produceert midden in de winter delicate crèmewitte bloemen met een sterke geur.

Plant winterkamperfoelie in humusrijke, goed doorlatende grond in zon of halfschaduw. Snoei na de bloei door uitgebloeide scheuten terug te knippen tot sterke nieuwe scheuten en verwijder één op de vijf oude takken.

Chimonanthus praecox (winterzoet)

Deze struik bloeit in midden tot late winter met crèmewitte bloemen met paarse centra en een heerlijke geur. Plant deze tegen een zonnige muur of bij een deur, zodat je de geur optimaal kunt ervaren.

Winterzoet groeit het beste in volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond. Snoei minimaal, enkel om dode of beschadigde takken te verwijderen.

Mahonia x media (Oregon-druif)

Deze sterke, groenblijvende struik heeft stekelig blad en heldergele, geurige bloemen in de winter, gevolgd door zwarte bessen in de lente en zomer. Vogels zijn dol op de bessen.

Mahonia groeit goed in de schaduw en geeft de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond. Snoei in het voorjaar om de gewenste grootte te behouden en stimuleer nieuwe groei door een derde van de oude takken te verwijderen.

Winterbloeiende klimplanten

Jasminum nudiflorum (winterjasmijn)

Winterjasmijn is een klimplant die in de winter heldergele bloemen produceert op kale takken.

Plant in zon of halfschaduw, in vruchtbare, goed doorlatende grond. Leid de plant over een boog of tegen een muur en snoei na de bloei door bloeiende scheuten terug te knippen tot twee knoppen vanaf de hoofdtakken.

Clematis cirrhosa var. purpurascens ‘Freckles’

Deze winterbloeiende clematis is groenblijvend en produceert hangende crèmewitte bloemen met rode vlekjes aan de binnenkant.

Plant Clematis ‘Freckles’ op een zonnige plek met de wortels in de schaduw. Snoei na de bloei om de plant compact te houden en mulch in het voorjaar.

Winterbloeiende vaste planten

Helleborus (kerstroos)

Helleborussen zijn ideaal voor de wintertuin met hun hangende bloemen in tinten roze, rood, wit en paars. Helleborus niger bloeit vanaf half december en Helleborus x hybridus in late winter tot vroege lente.

Ze groeien het beste op schaduwrijke plekken. Verwijder oude bladeren in de late herfst om de bloemen beter zichtbaar te maken en ziekten te voorkomen. Verwijder uitgebloeide bloemen na de bloei.

Winterbloeiende bolgewassen

Cyclamen coum en Cyclamen hederifolium

Deze cyclamen hebben gesculpteerde roze of witte bloemen en gemarmerd blad. Cyclamen hederifolium bloeit in de late herfst, terwijl Cyclamen coum van midden winter tot vroege lente bloeit.

Plant de knollen in humusrijke, goed doorlatende grond in de schaduw, op een diepte van 3-5 cm.

Galanthus nivalis (sneeuwklokjes)

Sneeuwklokjes bloeien vaak al in de late winter en kondigen de lente aan. Plant ze onder loofbomen, zodat ze in de lente zonlicht krijgen en in de zomer profiteren van de schaduw.

Sneeuwklokjes groeien het beste als ze ‘in het groen’ worden geplant, direct na de bloei.

Met deze prachtige winterbloeiers voeg je kleur en geur toe aan je tuin, zelfs tijdens de koudste maanden.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border